A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei helyi- és ifjúsági szervezetei számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több településen, iskolában emlékezzenek meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé.

  • A pályázat célja: minél több településen, iskolában emlékezzenek meg, a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről.
  • A pályázók köre: a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei helyi és ifjúsági szervezetei, valamint a Felvidéki Város és Vidéke Célalapok
  • Megpályázható maximális összeg: 100 000 forint
  • A pályázott programnak 2020. április 1-30. között kell megvalósulnia
  • Pályázat beadásának határideje 2020. március 20., péntek
  • Pályázat elszámolásának határideje: a program megvalósulását követő 30 nap, de legkésőbb 2020. május 29.
  • A pályázat feltételei: a Rákóczi Szövetség belsőpályázati rendszerének feltételei érvényesek
  • Pályázni az alábbi szerint, online adatlap kitöltésével lehet

Amennyiben Ön már regisztrált a Rákóczi Szövetség KARON (KApcsolattartási Rendszer ONline) felületére, úgy kattintson az alábbi linkre a pályázat benyújtásához:

https://admin.rakocziszovetseg.org/login

Ha még nem regisztrált, a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre írva kérheti az első bejelentkezésekhez szükséges adatokat az együttműködési megállapodással rendelkező helyi szervezet vezetője.  

 

További információval Szenczi Borbála (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.;  +3612013067), a program felelőse, illetve a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatárasai állnak rendelkezésre.

Pályázati felhívás - Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja