2018. október 11-én Kürtön, Zsitvabesenyőn és Udvardon összesen 51 első osztályos tanuló szülei vehették át a Kárpát-medencei magyarság összefogását jelképező beiratkozási ösztöndíjat a Rákóczi Szövetség munkatársaitól. A Szövetséget a helyszíneken Brum Alejandra és Sullivan Ferenc képviselte.

Délelőtt 11:00 órai kezdettel Kürtön a 21 helyi magyar elsős szülei, valamint a füri magyar alapiskola 1 elsős tanulójának édesanyja vette át az ösztöndíjat. 13:15-től Zsitvabesenyőn a helyi alapiskola 4 elsőse részére került átadásra az ösztöndíj. A nap Udvardon, a Majthényi Adolf Alapiskolában zárult, ahol 24 tanuló szüleinek adták át a Kárpát-medencei magyarság összefogását jelképező támogatást a Szövetség munkatársai.

Az átadásokon jelen volt és mindhárom helyszínen röviden szólt az egybegyűltekhez Szabó Dezső, az Érsekújvár és Vidéke Célalap vezetője, aki előkészítette az átadásokat. Az iskola tanulói mindhárom helyszínen műsorral készültek az átadási ünnepségre.

Mindhárom helyszínen az iskolaigazgatók mellett Szövetség munkatársa, Sullivan Ferenc köszöntötte a megjelenteket és gratulált a magyar iskola választásához.