2019. november 5-én, kedden a Komárom és Vidéke Célalap területén 9 helyszínen összesen 88, tanulmányait magyar nyelvű első osztályban megkezdő alapiskolás tanuló vehette át a Rákóczi Szövetség magyar összefogást jelképező ösztöndíját. Az átadásokon a Szövetséget Bálinger Péter és Sullivan Ferenc magyar iskolaválasztási programokért felelős munkatársak képviselték.
A hetényi Tarczy Lajos Alapiskolában Czibor Angelika igazgató asszony és Áldozó Tamás, az iskola testvérintézményének helyt adó Pápa város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd az iskola 11 elsősének átadásra kerültek az ösztöndíjak. Ezt követően Madaron 6 kisdiák, Bátorkeszin 18 gyermek, Búcson 15 iskolakezdő, Dunamocson – Tóth Eszter polgármester asszony jelenlétében – 3 tanuló, Dunaradványban 2 és Karván 5 kisdiák részesült az ösztöndíjban.
Az ösztöndíjak átadását megelőzően a Rákóczi Szövetség munkatársai valamennyi helyszínen gratuláltak az egybegyűlt szülőknek az iskolaválasztáshoz és röviden bemutatták a Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programját. A tanulók és pedagógusok számos helyszínen színvonalas műsorral fogadták a Szövetség munkatársait.