A szeptemberi iskolakezdést követően 350 helyszínen mintegy 8000 határon túli, gyermekét magyar iskolába írató családnak fejezi ki elismerését ösztöndíjával a Rákóczi Szövetség. Az ösztöndíjak átadása szeptember 1-jén Nagymegyeren, a szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségen veszi kezdetét.

A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, vállalva ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program érinti a teljes Felvidéket, ahol közel 3600 diák részesül az ösztöndíjban, a teljes partiumi Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Temes, Fehér megyéket, Maros megye egyes településeit, Szilágyságot, Tordát, Aradot és Dést, ahol 2200 iskolakezdőhöz jut el a támogatás, 2018 tavasza óta része a programnak a teljes Kárpátalja 1700 iskolakezdője, továbbá 40 délvidéki szórványtelepülés 400 elsőosztályosa, Horvátországot is beleértve.

A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között több száz magyarországi önkormányzat, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel.

A Rákóczi Szövetség arra törekszik, hogy az egyes ösztöndíj átadási ünnepségeken a program támogatói is jelen legyenek, és ebben a formában is kifejezzék szolidaritásukat és bátorításukat a gyermeküket magyar iskolába írató családokkal.