A Rákóczi Szövetség június 11. és 12. között hagyományteremtő jelleggel szervezte meg az Önkormányzatok Hétvégéjét a megújult Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban Sátoraljaújhelyen.

 
 

A találkozóra több mint félszáz olyan magyarországi településvezető érkezett, akik hosszú ideje támogatják a külhoni megmaradást szolgáló Magyar Iskolaválasztási Programot.

Az esemény célja a személyes találkozásokon és kapcsolatépítésen túl, hogy nemzetpolitikai tematikájú előadások révén olyan közös gondolkodás induljon el, amely a magyar-magyar kapcsolatok továbbmélyítését segíti elő a Kárpát-medencében. A nemzeti újrakezdés évében ezért is adtuk az „Önkormányzatok a nemzeti megmaradásért” címet a rendezvénynek, amely keretében tekintsük át az önkormányzatok szerepét a nemzetpolitikában, bemutatva olyan jó gyakorlatokat, amelyek a határ menti együttműködésekben és/vagy a testvér-települési kapcsolatok révén születtek.

A rendezvény házigazdája Szili Katalin, korábbi házelnök, miniszterelnöki megbízott. A hétvége előadói között szerepelt Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, Kalmár Ferenc miniszteri biztos, rendkívüli meghatalmazott nagykövet, külhoni magyar közéleti vezetők.