A Felvidéki Séták nevet viselő programsorozat legújabb állomása Rozsnyó és vidéke volt. 2017. október 13-15. között. Felvidékről és Magyarországról összesen 15 középiskola képviseltette magát – 100 fő barangolta be Gömörország egy szegletét e hétvégén. A háromnapos kiránduláson 15 iskola képviselte magát, összesen 100 fő vett részt a rendezvényen.

A kirándulás Szepsiben vette kezdetét, ahol a csoportot a következő idézet fogadta a főtéren elhelyezett székelykapu alatt „Útban lévő testvér, ha igaz ügyben jársz, e városon belül mindig otthonra találsz”. Ezzel a lelki útravalóval a zsebükben indult tovább a csoport a következő állomáspontra, Jászóra. Itt a középiskolásokat kitüntetett figyelemmel várták, hisz fő apát úr mutatta be a kolostor épületet, és mesélt a kolostori lét mindennapjairól. Ezt követően a szomszédos Stószra látogattak, ahol megemlékeztek Fábry Zoltánról. A temetőben színvonalas beszédet hallhattak Köteles Lászlótól és Lados Balázstól, majd a résztvevő diákok elhelyezték az emlékezés virágait. Ezt követően átsétáltak a közeli Fábry emlékházhoz, ahol rácsodálkoztak az író nagyméretű könyvtárára. A délutáni program eléggé elhúzódott, a körülmények szerencsétlen összejátszásának eredményeként az áji vízesésekhez nem sikerült ellátogatniuk. Ezt követően elfoglalták szállásukat, megvacsoráztak, majd kezdetét vette az ismerkedési est. A pedagógusok és diákok örömmel játszották az ismerkedést elősegítő, csapatépítő játékokat. A jókedvüket még a hely szűke, a terem aprósága sem zavarta meg.

Szombat reggel felsétáltak Krasznahorka büszke várához. A vár lábánál egy tartalmas előadás keretében betekintést nyertek a felújításra váró falak múltjába és jelenébe. A vár oldalánál lekuporadtak a fűbe, beszívták a friss levegőt. A résztvevők arcán látszott, hogy nekik itt tettszik a levegő. A napfürdőt követően a krasznahorkai uradalom utolsó birtokosainak Andrássy Dénes és hitvese Franciska örök nyugvóhelyét, az Andrássy Mauzóleumot tekinthették meg. A csoportot meglepte, hogy a házaspár milyen szeretetben élte le életét. A fiatalok véleménye szerint a házaspár embersége és a tenni akarása példaképként állhatna előttünk. Kora délután a csoport megérkezett a gombaszögi cseppkőbarlanghoz. A résztvevők barlangtúrán vettek részt, majd Örosz Örsnek köszönhetően bemutatásra került a Gombaszögi Nyári Tábor helyszíne is. A délután további részét Rozsnyón töltötték, ahol a bányászati múzeumnak köszönhetően lepillanthattak a bánya mélyére, vagy épp kisvasúttal utazhattak a múzeum udvarán. A továbbiakban a diákok megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát, majd szabadidejükben kellemes sétát tettek a város főterén. A kirándulás egyik fénypontjának a színházi est bizonyult, ahol Gál Tamás bűvölte el a diákokat Csokonai Vitéz Mihály vígeposzával, a Dorottyával. A diákokat aktívan bevonta a darabba, reflektált a nézők viselkedésére A pedagógusok és diákok egyaránt élvezték az előadást, bebizonyosodott számukra, hogy ez a felvilágosodás korában íródott mű micsoda sziporkázó humorral van megtöltve. A diákok közül többen így nyilatkoztak az előadást követően „fáj az arcizmom a sok nevetéstől, alig bírtam összezárni a számat”.

A vasárnap reggel szentmisével kezdődött majd a templomkertben ünnepélyes keretek között megkoszorúzták gróf Esterházy János emlékművét. A kirándulás zárásaként betléri kastélylátogatás következet. Az őszi színekbe borult angolparkban a résztvevők elfogyasztották ebédjüket, majd elbúcsúztak egymástól.

A Rákóczi Szövetség központi irodáját Csenger Orsolya és Szeleczki Mónika képviselte. A kirándulás idegenvezetője Lados Balázs pedagógus volt.