A Rákóczi Szövetség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködésben az elmúlt három évtizedben, minden évben megszervezte Gloria Victis 1956-os emlékünnepségét, többezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista részvételével. Október 22-én délután az 1956-os forradalom bölcsőjénél, a műegyetemi aulai ünnepséggel vette rendszerint kezdetét az állami megemlékezés. Ezt követően az esemény fénypontját a történelmi útvonalon, a Műegyetemtől a Bem térre tartó fáklyás felvonulás jelentette.

Az idei évben sajnos nem tudunk diákokat hívni Budapestre, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ’56-os fiatalok világraszóló szabadságküzdelmét továbbadjuk a mai fiataloknak.

A Rákóczi Szövetség az idei rendkívüli körülményekre tekintettel október 22-én, csütörtökön 11 óra és 11:30 között közösségi oldalain közvetíti megemlékezését a budapesti Műegyetemről, amelybe több mint 300 Kárpát-medencei középiskola többezer diákja kapcsolódik be az iskolai megemlékezések keretében.

Az eseményen felcsendülő Egmont-nyitány alatt a Kárpát-medence 56 városa élőképekben kapcsolódik be, ahol a Rákóczi Szövetség középiskolás tagjai emelik fel a településük nevét viselő, nagyméretű, 1956-os lyukas zászlót, kifejezve a magyar fiatalok nemzeti összetartozását és tiszteletét a forradalom hősei előtt.

A közvetítés az alábbi címen érhető el október 22-én 11 órától:

https://youtu.be/V1rlsEP8lh4 

 

Gloria Victis 1956

 

A Rákóczi Szövetség elnöksége október 22-én 17 órakor szűk körben koszorút helyez el a budapesti Bem szobornál. 

Október 23-án 10 és 12 óra között a Gloria Victis Kárpát-medencei középiskolai történelmi vetélkedő döntője élő közvetítésben jelentkezik a Műegyetemről, ahol a 10 legeredményesebb háromfős csapat méri össze tudását az online szóbeli vetélkedőn.

 

150 középiskolai osztály 4500 diákja indul útnak

A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan szeptemberben belföldi honismereti diákutaztatási pályázatot hirdetett magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségek részére.

Az eddig beérkezett pályázati kérelmek alapján 150 középiskolai osztály 4500 diákja indul útnak.

A pályázat célja, hogy az őszi iskolai félévben a járványügyi szabályokhoz igazodva minél több középiskolai osztályközösség keressen fel honismereti kirándulások keretében olyan helyszíneket, amelyek a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódnak.

https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/1353-rendhagyo-diakutaztatasi-program

Köszönjük, ha hírt adnak az eseményekről!