190 középiskolai honismereti osztálykirándulást, több mint 6000 diák utazását, több tucat történelmi helyszín felkeresését segítette szeptember és november között a Rákóczi Szövetség Rendhagyó Diákutaztatási Programja

 

A Rákóczi Szövetség a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan belföldi honismereti diákutaztatási pályázatot hirdetett szeptemberben magyarországi és külhoni középiskolai osztályközösségek részére azzal a céllal, hogy a járványügyi szabályokhoz igazodva minél több középiskolai osztályközösség keressen fel honismereti kirándulások keretében olyan helyszíneket, amelyek a magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódnak.

A pályázók 300 000 forint keretösszegű utazási támogatást nyerhettek el azzal a feltétellel, hogy felkeresnek egy olyan történelmi emlékhelyet az utazás során, amely szorosan kapcsolódik a 20. századi magyar történelem valamely meghatározó eseményéhez.

A Rákóczi Szövetség történelmi emlékhelyek kiválasztását az utazókra bízta, amely kapcsolódhatott az első világháborúhoz, a trianoni országvesztéshez, a holokauszthoz, a náci és a kommunista diktatúrák áldozataihoz, az 1956-os forradalomhoz és a kitelepítésekhez.

Az anyaországi diákok olyan történelmi helyszíneket kerestek fel, mint a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, a Recski Nemzeti Emlékpark, a Pákozdi Katonai Emlékpark, a Terror Háza Múzeum, a Trianon Múzeum. A külhoni tanulók a történelmi Magyarország emblematikus helyszínein – aracsi pusztatemplom, szolyvai emlékpark, gyimesbükki ezeréves határ… – bővíthették tudásukat.

A programban részt vett iskolák listája itt érhető el:

https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/1361-eredmenyek-rendhagyo-diakutaztatasi-program

 

A Rákóczi Szövetség a továbbiakban is arra törekszik, hogy tevékenységét a helyzethez igazodva minél hatékonyabban lássa el.

Köszönjük, hogy hírt adnak a programról!