2021. február 15-én kezdődik a szlovákiai népszámlálás, melynek a felvidéki magyarság jövője szempontjából döntő fontossága van. A Rákóczi Szövetség szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több magyar gyökerű állampolgár megvallja nemzetiségét a népszámlálás során.

 
 

A Szövetség ennek érdekében szlovákiai partnerei közreműködésével a magyar oktatási intézményeken, az ott tanuló gyermekek családjain keresztül, óriásplakátokkal, kisfilmekkel és egyéb kampányeszközökkel szeretne minél több felvidéki magyar embert megszólítani. Fontosnak érezzük, hogy minden magyar nemzettársunk tisztában legyen a népszámlálás jelentőségével, következményeivel, és megfelelő felvilágosítást kapjon a lebonyolításáról.

A népszámlálás eredménye meghatározó a külhoni magyarok jogérvényesítése, az anyanyelvünk és kultúránk jövője szempontjából.

Az anyanyelvi kultúra megőrzésének legfontosabb pillére a magyar iskola. A külhoni régiókban a következő hetekben, hónapokban kell a szülőknek arról is dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A Rákóczi Szövetség idén is arra bíztatja a külhoni magyar családokat, válasszanak gyermeküknek magyar iskolát.