Mintegy 100 középiskolás diák és tanáraik vettek részt a Felvidéki Séta programsorozat tavaszi kirándulásán. A program célja az volt, hogy a diákok ráleljenek Rákóczi földjének szépségeire, a tömbben élő magyarlakta vidékekről látogassanak el olyan szórványterületekre, melyeknek bár minden rezdülése magyar vonatkozású, a magyar szó már eltűnt a mindennapi beszédhelyzetekből.

Résztvevő iskolák Magyarországról: Miskolci Herman Ottó Gimnázium, SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági, és Vendéglátóipari Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, Nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Debreceni DSZC Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma, Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Résztvevő iskolák Kárpátaljáról: Nagydobronyi Középiskola, Péterfalvai Református Líceum, Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium, Csapi 2. sz. Széchenyi István Középiskola, Nagydobronyi Református Líceum, Feketeardói Középiskola, Zápszonyi Ifjúsági Szervezet, Técsői Ifjúsági Szervezet

A két diákcsoport a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban találkozott, innen közösen indultak Rákóczi földjének felfedezésére A hétvége során Nagy Zsuzsanna és Rubi Diana kalauzolta a csoportot. Magyarország egyik legjelentősebb Rákóczi kultuszhelyének, a sárospataki Rákóczi Múzeumnak megtekintését követően a csoport Borsiba, majd Nagyszelmencre, a kettévágott faluba látogatott. A diákok számára meghatározó élmény volt, ahogy helyi vezetőik elmondták számukra, hogy miként történt a határvonal meghúzása, miként szakították szét a családokat. A résztvevők csendben és megdöbbenve hallgatták az élettörténeteket. Az este további részét Kaposkelecsényben töltötték, ahol fejedelmi fogadtatásban volt részük – megkóstolták a helyi ízeket, népművészeti foglalkozáson, valamint táncházban vettek részt.

Szombat délelőtt Kassa került középpontba. Megnézték a Szent Erzsébet-dómot, a Rákóczi kriptában tiszteletük jeléül megkoszorúzták a Nagyságos Fejedelem sírhelyét. A látogatásnak különleges hangulatot adott, hogy a dómban épp magyar nyelvű szentmise zajlott. Ezt követően a nemrégiben megnyílt Márai Sándor Emlékkiállítást is megtekintették. A délutánt a szepesi várban töltötték, ahol festői szépség tárult a szemük elé. Vacsorát követően ismét birtokba vették Kassa városát, ahol kisebb csoportokba verbuválódva fedezték fel a várost. Mivel a városban aznap került megrendezésre a Múzeumok Éjszakája, így belépőjegyeikkel szabadon megválaszthatták, hogy melyik múzeumba látogatnak el.

Vasárnap délelőtt a csoport a betléri Andrássy-kastélyt és Andrássy-Mauzóleumot tekintette meg. A helyszín méltó zárása volt a kirándulásnak.

A Rákóczi Szövetség központi irodájából Lőrinc Brigitta és Szeleczki Mónika vett részt a programon.

Képgaléria: