Ilyen volt az Összmagyar Középiskolás Tábor

 
 

20. alkalommal „találkoztak magyar diákok és tanárok” a sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriánál. A 2019. július 1-7. között zajló rendezvényen képviseltette magát az egész Kárpát-medencei magyar fiatalság, illetve 20 diaszpórából érkező magyar is részt vett a táborban.

A Rákóczi Szövetség tulajdonában álló Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont adott otthont a rendezvénynek.

A tábor hétfői megnyitóján Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd háláját fejezte ki Szajkó Gábornak, a tábor alapítóatyjának a 20 év áldozatos munkájáért.

Kedden a tábor egyik fele Kassára és Füzérre látogatott, ahol játékos kincskereséssel felkeresték a Rodostói házat, a Szent Erzsébet dómot, Márai-házat és az Óváros fontosabb magyarvonatkozású emlékeit, majd a hazafelé tartó úton a füzéri vár falairól gyönyörködhettek a zempléni tájban. A résztvevők másik fele eközben Széphalomra kirándult, ahonnan Magyarország legszebb természeti csodájához, Megyer-hegyi Tengerszemhez utaztak.

Szerdán különböző sport-, ügyességi- és műveltségi vetélkedőkön mérték össze tudásukat a diákok. Nagy küzdelmet hoztak a foci, kosár és röplabdaversenyek, de nehéz dolga volt a zsűrinek a szavalóverseny eredményhirdetésénél is, mert jobbnál-jobb előadásokat hallgathattak, amibe a Szövetség munkatársai is bekapcsolódtak. A délelőtt folyamán együtt métázott a fiatalokkal Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Délután a Középsuli.hu tartott közönségtalálkozót a tábor területén.

Csütörtökön Nagyszelmencre a kettévágott faluba látogattak el a résztvevők és ismerkedtek meg a környék történelmével. A táborba visszatérve Kubiszyn Viktor, író tartott előadást a fiataloknak.

Az estét a Boróka Néptáncegyüttes táncháza zárta, illetve a csapatok legügyesebb diákjai kvízesten mérték össze tudásukat.

Pénteken a keddi nap mintájára, csak fordított csapatokkal, kassai és sárospataki kirándulásra került sor.

A tábor utolsó teljes napján a hagyományőrzéssel ismerkedtek a diákok: építettek jurtát, íjászkodtak és kézműveskedtek. Délután megmászták a Magyar Kálváriát, ahol együtt elénekelték a Himnuszt.

A napot és a tábort egy fergeteges búcsúest zárta, ahol először a csapatok bemutatták a hét legjobb pillanatait: volt tánc, vers, ének, majd a versenyek és vetélkedők helyezttejeit értékelték a szervezők.

Vasárnap reggelre csak egy gyors reggeli és a könnyes búcsúzás maradt, azzal a reménnyel, hogy legkésőbb a jövő évi táborban viszontláthatják egymást a résztvevők, de a tapasztalatok azt igazolják, hogy a táborok közötti időben is rendszeresen tartják a kapcsolatot a diákok és ebben a határok sem jelentenek akadályt.