A 2019. szeptember 20-22. között szervezett Partiumi Kirándulás legújabb állomásai közé tartozott Nagyvárad, Nagyszalonta, Világos és Arad. A múlt hétvégén 20 középiskola mintegy 150 diákja és tanára vállalkozott arra, hogy bebarangolják Partium egyes részeit.

A magyarországi résztvevők péntek reggel indultak útnak Budapestről illetve Debrecenből a  magyar-román határ irányába. Nagyváradra megérkezve csatlakoztak a partiumi iskola diákjai és közösen bekapcsolódtak a Rákóczis Légy-Ott! programsorozatba.

Másnap reggel a kirándulás Nagyváradon vette kezdetét, ahol a csoport Takács Zoltán idegenvezetővel megtekintette a Sas Palotát, a Szent László teret, a nagyváradi várat és a város Bazilikáját.  Ezután a résztvevők Nagyszalontára utaztak, ahol az Arany János Emlékmúzeumot illetve Arany János Szülőházát tekintették meg. Nagyszalontát elhagyva Világos irányába folytatták útjukat, ahol megtekintették a Bohus-kastélyt, valamint a Világosi várat. A vár felfedezése után Aradon fejezték be a napot.

A vasárnap reggel Arad bebarangolásával kezdődött, ahol megismerték a város történetét, illetve a magyarsághoz fűződő emlékeit. Az utolsó állomás a Vesztőhely volt, ahol a megemlékezést követően a csapat közösen elénekelte a Szózatot.

Képgaléria: