A kiránduláson magyarországi és kárpátaljai diákok vettek részt. Péntek délután a kirándulók bekapcsolódtak a Karácsfalván megszervezett Rákóczis Légy-Ottba!. A rendezvény keretében megismerkedtek a Rákóczi Szövetség munkásságával, majd 500 középiskolás fiatal társaságában hatalmasat buliztak a ByeAlex és a Sleep koncertjén.

A szombati nap a honismeret és a kirándulás jegyében telt. A kirándulás résztvevőknek Popovics Béla mesélt Kárpátaljáról, erről a mesés tündérkertről. A csoport első útja a munkácsi várhoz, Kárpátalja legnevezetesebb műemlékéhez vezetett, majd a Vereckei-szoros felé vették útjukat. Ezt követően Alsóvereckén lehetőségük volt sétát tenni az Árpád-vonal bunkerben, mely a II. Világháború idején a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt a Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban.

A kirándulás meghatározó pillanatai közé tartozott, mikor a csoport megérkezett a Szolyvai Emlékparkba. A településnév hallatán minden kárpátaljai magyarnak összeszorul a szíve. 1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak.  Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. A Kárpát-medencei résztvevők lerótták tiszteletüket a XX. századi diktatúrák agressziói során meghurcolt magyar hősök emlékére. Szombat este, azaz október 6-a előestéjén a Kincsem című film került vetítésre.

Vasárnap délelőtt ki-ki a maga felekezetének megfelelően szentmisén, illetve istentiszteleten vett részt. Ezt követően a résztvevők elbúcsúztak egymástól és hazaindultak.

Képgaléria: