A Rákóczi Szövetség március 8-án, vasárnap 10 órától az Országház Felsőházi termében emlékezett Esterházy János mártírsorsú felvidéki politikusra. 

A Rákóczi Szövetség 1991 óta minden évben, így idén is Esterházy János életműve és személyisége előtti tisztelegve Esterházy-díjat adományozott olyan személyeknek és intézményeknek, akik és amelyek a felvidéki magyar közösségek szolgálatában kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, illetve a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért példamutató munkát végeztek. Az idei emlékünnepség keretében Esterházy-díjban részesült Bíró László, római katolikus püspök és František Lízna, csehországi jezsuita szerzetes pap.

 

Esterházy Emlékünnepség 2020

 
 

Az emlékülést Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg.  „Esterházy János felvidéki politikus öröksége egyszerre egyetemes és nemzeti, mindenütt és mindenkitől főhajtás illeti, ahol és akinek megkérdőjelezhetetlen érték a szabadság és az emberi méltóság” - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Gulyás Gergely kiemelte: Esterházy János politikája racionális számítások szerint kudarcra volt ítélve a kommunizmus idején. „Ő azonban nem a sikeresség, hanem tetteinek örök mérce szerinti helyessége alapján cselekedett.

Méltató beszédet mondott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Sajgó Szabolcs, jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója.

Az emlékünnepséget megelőzően március 7-én, szombaton 15 órakor a Ferenciek téri templomban Szen​tmisét mutatott be Cserháti Ferenc, római katolikus püspök Esterházy János boldoggá avatásáért. A Szentmisét követően 16 órától a Szép utcai Esterházy-emléktáblánál koszorúzási ünnepséget tartottunk.

 

Esterházy János (1901-1957) a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetője volt.  A második világháború után letartóztatták és a csehszlovák hatóságok átadták a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték és a Gulágra küldték. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947-ben halálra ítélte a fasisztákkal való együttműködésért. Később elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglant kapott, majd ezt egy általános amnesztia során huszonöt éves börtönbüntetésre módosították. Március 8-án a morvaországi Mírov börtönben halt meg.

Képgaléria: