A Rákóczi Szövetség és az Országgyűlési Hivatal Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság együttműködésének köszönhetően a Szövetség online felületein elérhetővé válnak tanároknak, diákoknak és minden érdeklődőnek az Országgyűlési Múzeum múzeumpedagógusai és muzeológusai által készített történelmi tananyagok.

Az Országgyűlési Múzeum munkatársai segítséget kívánnak nyújtani a pedagógusoknak a digitális oktatásra való átállás könnyítéséhez és a tananyag elektronikus változatának változatos és eredményes elkészítéséhez, ezért az új Online Múzeum felületen a magyar történelem kulcskérdéseit bemutató rövid videók váltak elérhetővé. Az oktatást segítő audiovizuális anyagokhoz tudásellenőrző kérdések is kapcsolódnak letölthető vagy online megoldható formában. A törvényhozás folyamatának és az obstrukció történetének bemutatása után az Aranybulla jelentőségét és II. András korát ismertető videónk az Országház Filmműhely YouTube csatornán tekinthető meg.

Emellett virtuális tárlatvezetés keretében elérhetővé vált az Országgyűlési Múzeum A magyar törvényhozás ezer éve című tárlata a nagyközönség számára.

Az Országház Fimműhely youtube csatornán és a tanórvideók között elérhető az Alsó, felső... A rendi gyűlések kialakulása című videó, valamint a hozzá tartozó kvízkérdések is megválaszolhatók.

Virtuálisan bejárható az In memoriam 1956.október 25. kiállítás és emlékhely. Megtekinthetők például azok a Kossuth téri helyszínek (a szovjet T-54-es harckocsik, az államvédelmi egységek és a határőr alakulatok elhelyezkedése), ahonnan feltételezhetően sortüzet adtak le a téren összegyűlt fegyvertelen civilekre.

A Virtuális Országház projekt keretében először a kupolacsarnok, a képviselőházi és a főrendiházi társalgó, valamint a ritkán látogatható Munkácsy-terem kerül bemutatásra. A virtuális látogatás során a kupolacsarnokban megcsodálhatók a koronázási jelvényekről készült eddigi legrészletesebb felvételek, felfedezhetők a jelképek apró, szabad szemmel alig látható részletei is. A főrendiházi és a képviselőházi társalgó részletgazdag bemutatásából megismerhetjük e termek funkcióját és az ott lévő szobrokat, illetve megtudhatjuk, hogy köztük van-e az épület tervezőjét, Steindl Imrét megjelenítő szobor is. A Munkácsy-teremben egészen közelről szemügyre vehető Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotása, mely az Országház legmonumentálisabb olajfestménye.

Az elérhető videók és témák folyamatosan bővülnek.

 

A magyarok koronája

 

Az Aranybulla

 

A törvényhozás folyamata

 

Az obstrukció története

 

Alsó, felső… A rendi országgyűlések kialakulása

 

A magyar választójog

 

Áprilisi törvények