Az eseményen ünnepi beszédet mondott Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Székely János, római katolikus püspök, valamint Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 

„Trianon tanulsága, hogy a nemzet még az országnál is fontosabb” – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség minisztere szerint az első száz év próbáját kiálltuk, az előttünk álló évszázad feladata, hogy megmaradjunk és erősödjünk.

Székely János katolikus püspök arról beszélt, hogy ma is fáj, hogy igazságtalan döntés született 100 évvel ezelőtt. Sokkal könnyebben lehetett volna igazságos határokat húzni. Fáj, hogy a győztes hatalmakat nem érdekelte ennek a kis népnek a sorsa.

A Rákóczi Szövetség elnöke ünnepi beszédében elmondta: „Amit ma teszünk nem csak nemzeti kötelességünk, de Biblikus parancs is, hisz az ige azt mondja: emlékeztetlek és általa ébresztgetlek benneteket. Ez ad erőt felemelni lehajtott fejünket, holnapba nézni, jövőt építeni együtt, egy akarattal. ”

Az ünnepi megemlékezésen zárult be az a virtuális időkapszula, amelyet a Rákóczi Szövetség május elején hozott létre, Magyar vagyok 2020 elnevezéssel. 

 

Üzenetek a virtuális időkapszulából

 

A Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Bankot kérte meg arra, hogy az időkapszulát a benne szereplő sokezer üzenettel őrizze meg. Az időkapszulát Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, volt alelnöke vette át az eseményen.

Arra kértük a magyar embereket, hogy 2020. június 4-ig helyezzék el „Magyar vagyok...” kezdetű jövőnek szóló üzenetüket a  www.magyarvagyok2020.hu  oldalon. A sokezer magyar ember üzenetét tartalmazó időkapszula legközelebb húsz év múlva, 2040. június 4-én nyílik ki újra.

Az eseményen elhangzott egy rendhagyó Himnusz szavalat. A magyar Himnusz 64 sorát 64 Rákóczis középiskolás diák a 64 történelmi vármegye szimbolikus helyszínéről szavalta el felvételről.

 

Himnusz

 

Száz évvel a trianoni döntés után szeretnénk megerősíteni, hogy bár a békediktátum gyász és veszteség számunkra, van okunk az örömre, hiszen nem tűntünk el a térképről, nem vesztünk el, és bizakodva tekinthetünk a jövőbe. 

A rendezvény a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalának klippjével zárult. 

 

Kiss Kata Zenekar - Magyar vagyok

 
Képgaléria: