150 felvidéki kisiskolás gyermeknek szervez Anyanyelvi Tábort a Rákóczi Szövetség augusztus 10. és 15. között Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. Ezzel párhuzamosan az orfűi tónál Kárpát-medencei Vitorlás Tábor veszi kezdetét a Magyar Vitorlás Szövetséggel szoros együttműködésben.

Az anyanyelvi táborba a kisiskolás gyermekek Pozsonytól Nagykaposig elsősorban szórványvidékekről érkeznek azzal a céllal, hogy a magyar nyelv és kultúra ismeretüket fejlesszék, kapcsolataikat erősítsék és a felhőtlen jó hangulatú együttlét mellett, életre szóló élményeket szerezhessenek. A programban a korosztályt megszólító kulturális programok, anyanyelvi foglalkozások, hagyományőrző foglalkozások, sportprogramok, kirándulások szerepelnek.

Az idei nyáron hat Kárpát-medencei Vitorlás Tábort tervezett a Rákóczi Szövetség a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben. Ezek közül csak június végén a nyékládházi és az előttünk álló héten az orfűi tábor valósulhat meg felvidéki résztvevőkkel. Az orfűi táborba augusztus 11-én, kedden ellátogat Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke és Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott.

Azoknak a gyermekeknek, fiataloknak, akik sajnálatos módon a járványhelyzet miatt nem jöhetnek Magyarországra - Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból és a diaszpórából - a Rákóczi Szövetség azt üzeni, hogy legkésőbb a jövő nyáron bepótolja az elmaradt táborozásokat.