A Rákóczi Szövetség 2018-ban 23. alkalommal hirdeti meg Kárpát-medencei középiskolások számára Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőjét. A vetélkedőn minden évben több száz határon túli és magyarországi középiskola háromfős diákcsapata vesz részt. Az évente más-más témakörben meghirdetett vetélkedő idei címe:

A Hunyadiak kora (1440-1490)

A három fordulóból álló vetélkedő meghirdetése minden évben tavasszal történik. A háromfős csapatok egy tesztsor kitöltésével nevezhetnek. A beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kap meghívást a második fordulóra, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség keretében Budapesten, a Műegyetemen rendez, hagyományosan október 21. és 23. között.

A második fordulóba jutott 60 csapat október 22-én írásbeli fordulón méri össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be az október 23-i szóbeli döntőbe. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt, számos igényes feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes könyvjutalomban, a legjobb öt csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik egy külföldi kirándulásban részesülnek.

Az idei évben március 13-tól lehet letölteni a jelentkezési lapot és az első forduló feladatlapját (mely tartalmazza a felkészüléshez szükséges szakirodalmat is) a Rákóczi Szövetség honlapjáról (www.rakocziszovetseg.org)

A kitöltött válaszlap és jelentkezési lap postára adásának határideje: 2018. június 13., szerda.

Minden esetben postai úton kérjük a feladatlap visszaküldését a jelentkezési lappal együtt.

Postázási cím: Rákóczi Szövetség, H-1255 Budapest, Pf. 23.

Az első forduló eredményéről 2018. szeptember 10. után értesítjük a csapatokat, illetve az megtekinthető lesz a Rákóczi Szövetség honlapján is.

A vetélkedővel kapcsolatos további információ a Rákóczi Szövetség központi irodájától kérhető.

Jelentkezési lap (PDF) vagy Jelentkezési lap (DOCX)

Feladatlap és Válaszlap

Ajánlott irodalom:

Magyar kódex 2. Lovagkor és reneszánsz. Magyar művelődéstörténet 1301-1526-ig. Szerk. Szentpéteri József. Bp. 1999.

Mátyás és a humanizmus. Szerk. Csukovits Enikő. Bp. 2008.