„Ekkor történt, hogy számos csillag

elhatározta, összefog,

hogy apró fényeik közös

nagy fényességet varázsoljanak.”

(Pilinszky  János)

 

A Rákóczi Szövetség 2018. február 16. és 18. között a fent olvasható mottóval szervezte meg az idei év első Középiskolás Vezetőképzőjét. A rendezvényen mintegy 100 diák és tanár vett részt Magyarországról, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről. A képzésnek a budapesti Hunguest Hotel Millennium adott otthont.

A találkozó fő célja a Kárpát-medencei diákszervezetek vezetőinek a képzése, az iskolák kapcsolatrendszerének az erősítése. A vezetőképző központi témája ezúttal is az „ifjúság és érték” volt.

A péntek délutáni megnyitó ünnepségen a Rákóczi Szövetség nevében Csáky Csongor főtitkár köszöntötte a résztvevőket. Takaró Mihály irodalomtörténész nyitóelőadásában az életben való előrelátásról beszélt. A résztvevőket arra buzdította, hogy ne csak a mai napnak éljenek, hanem gondoljanak a következő generációkra, aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést. Tanár úr bíztató szavait követően a pedagógusok és diákok külön programon vettek részt. A pedagógusok a MOM Kulturális Központban megtekintették a magyar Állami Népi Együttes lélegzetelállító Aranyba táncolva című előadását, ezzel párhuzamosan a diákok Kovács Nikoletta vezetésével élménypedagógiai foglalkozáson vettek részt. A foglalkozás során számos kihívás elé állították őket – próbára tették kommunikációs készségüket, leleményességüket, csoportjukba vetett bizalmukat.

Szombat délelőtt tekintettel a rendezvény Kárpát-medencei jellegére és a nagyszámú határon túli iskola részvételére, az eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, illetve a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja sajtónyilvánosan aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést, ezzel is buzdítva a résztvevőket a kezdeményezés támogatására. Ezt követően Németh Zsolt nyitott fórumot tartott, így a diákoknak lehetőségük nyílt kérdéseket intézni hozzá.

A délelőtt hátralevő részében a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításai kerültek megtekintésre, így a diákok betekintést nyertek Arany János és Petőfi Sándor barátságára, majd múzeumpedagógiai foglalkozás keretében Arany János írói sokszínűségével-és választékos szókincsével foglalkoztak. Az ebédet követően a csoport a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatott, ahol csoportbontásban tárlatvezetők segítségével megtekintették az állandó kiállításokat.

A vacsorát követően a diákok és pedagógusok ismét különváltak. A pedagógusok Csepelre utaztak, ahol szabaduló szobákban tették próbára magukat. A diákok ez idő alatt az együttműködés és hatékonyság jegyében csoportos foglalkozáson vettek részt.

A vezetőképző  vasárnap reggeli szentmisével, majd az azt követő élményfeldolgozással és ebéddel zárult.