A csíksomlyói búcsúra és a Felvidéki Sétára utaztat diákokat a Rákóczi Szövetség a hétvégén. A Nagyboldogasszony Zarándokvonattal 100 középiskolás utazik, köztük dél-amerikai magyarok, felvidéki és kárpátaljai fiatalok. Ezzel egyidőben zajlik a Szövetség Felvidéki Séták elnevezésű középiskolás programja. A Felvidéki Séta 23. alkalommal valósul meg. A programba 100 Kárpát-medencei középiskolás kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezeteinek képviseletében.

 

A csíksomlyói zarándoklat résztvevői között a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja keretében magyarországi tanulmányútra idelátogató dél-amerikai magyar fiatalok, valamint felvidéki és kárpátaljai diákok.

A csíksomlyói zarándoklat programja az alábbiakban olvasható.

 

A Felvidéki Sétán 16 Kárpát-medencei középiskola 100 diákja ezúttal a Nyugat-Felvidék magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékeit, illetve természeti kincseit keresi fel, a kapcsolatépítést szolgáló hétvégén.

A rendezvényre olyan középiskolák kaptak meghívást, ahol a Rákóczi Szövetségnek ifjúsági szervezete működik.
 

Résztvevő középiskolák:

  • Magyarországról: tatabányai Mikes Kelemen Szakközépiskola, nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti tagintézménye, budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium, szentesi Pollák Antal Szakgimnázium és Szakközépiskola, balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, kisbéri Táncsics Mihály - Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola, pásztói Mikszáth Kálmán Líceum, aszódi Petőfi Sándor Gimnázium
  • Partiumból: nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum
  • Kárpátaljáról: Feketeardói Középiskola
  • Felvidékről: komáromi Selye János Gimnázium
  • Délvidékről: Topolyai Mezőgazdasági Iskola, Törökbecsei Ifjúsági Szervezet, Törökkanizsai Ifjúsági Szervezet, Csókai Ifjúsági Szervezet

 

A kiránduláson térítésmentesen vehetnek részt a diákok és kísérőtanáraik.

 

A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjaiba idén már több mint 7000 Kárpát-medencei középiskolás kapcsolódott be.

 

Program

Csíksomlyói zarándoklat

2017. május 17 – május 20.

 

0. nap: (május 16. szerda): Érkezés Nyíregyházára, regisztráció 16 órától, elszállásolás, vacsora

1. nap: (május 17., csütörtök): Zarándokok megáldása, majd indulás Budapestről és Miskolcról a kora reggeli órákban. Utazás Székelyföldre, a Kárpátok ölelte Gyergyói- és Csíki-medencébe. Útközben a nagyobb állomásokon a zarándokok ünnepélyes fogadása és köszöntése. A késő esti órákban érkezünk meg vendéglátó településeinkre. Zarándokok köszöntése a vasútállomásokon, majd a szálláshelyek elfoglalása és vacsora.

2. nap: (május 18., péntek): Reggeli után indulunk a vasútállomásokra, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonattal folytatjuk utunkat először Madéfalvára, majd Csíkszeredába. Helyi közlekedéssel folyamatos megérkezés a CSÍKSOMLYÓI kegyhelyre. Közben egyénileg mindenki felmehet a Boldogasszony kegyszoborhoz és gyónási lehetőség is lesz. Déli harangszó alatt ünnepélyes bevonulás és Úrangyala imádság. Köszöntő – Urbán Erik ferences, kegyhelyigazgató. Szentmise a kegytemplomban. Szabadprogram keretében egyénileg ebédelhetünk, meglátogathatjuk a borvízforrást és kegytárgyvásárlásra is lesz lehetőség. Délután választható programok: A) Kegytemplom – elmélkedés és rózsafüzér imádság; B) Keresztút a „Jézus hágóján”. Folyamatos leutazás a vasútállomásra, majd visszautazunk a szálláshelyekre.

3. nap: (május 19., szombat): CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI BÚCSÚ. Csíksomlyó Szűz Mária kegyhelyén évszázadok óta összegyűlnek pünkösd szombatján a székelyek és csángók, hogy teljesítsék őseik fogadalmát. Korai reggeli után kelünk útra, hogy a zarándokvonattal Hargita megye központjába érkezzünk meg, ahol a vasútállomáson ünnepélyesen köszöntik és megáldják zarándokainkat. CSÍKSZEREDA: a búcsú egyik legnagyobb közös keresztaljaként, énekelve és imádkozva felvonulunk a Kegytemplomhoz – ahol a ferencesek sok évszázad óta őrzik a csodatevő Boldogasszony szobrát – majd a hegynyeregbe. Részt veszünk a végeláthatatlan sorokban érkező zarándoksereg búcsúján. Ünnepi szentmise. Délután szabadprogram. Egyénileg vagy közösen lemegyünk a vasútállomásra. Visszautazás a szálláshelyekre.

4. nap: (május 20., vasárnap): Korai reggeli után GYERGYÓSZENTMIKLÓS főterén találkozunk. Pünkösdi szabadtéri szentmise. Az előző években a Zarándokvonat utasaival közösen több ezren vettek részt ezen a zarándoklatot záró szentmisén. Várhatóan így lesz ez ebben az évben is. Méltó befejezése lesz ez rendhagyó zarándoklatunknak. Elköszönés a székelyektől, hazaindulás. Hazautazás közben tovább folytatódnak a programok, élménybeszámolók, közös éneklések a vonaton. Érkezés Debrecen – Nyíregyháza – Miskolc és Debrecen – Püspökladány – Szolnok – Cegléd – Budapest útvonalon a késő esti órákban.

5. nap: (május 21. hétfő): reggeli, majd hazautazás

 

Program

Felvidéki séta

2018. május 18-20.

2018. május 18., péntek

 

7.00                             Budapestről indulás

9.30-12.00                   Szalka (tájházbemutató, kemencében sült lepény, kéméndi viselet- és néptáncbemutató; kézműves foglalkozások- szövés, csuhéjvirág-készítés, bőrözés, makramézás, kenderfeldolgozás)

13.00-13.30                 bényi rotunda

15.00-15.30                 Gútai malom megtekintése

16.20-17.00                 Deáki (templom)

17.35-18.00                 Vágkirályfa (Janics Kálmán sírja)

18.00-19.00                 utazás Udvardra

19.00-20.00                 vacsora (közben regisztráció, elszállásolás)

20.00-20.40                 megnyitó, irányított ismerkedés, csapatépítés

20.45-21.45                 Szomszádaink, a magyarok című film vetítése

21.00-                         irányított fórum a látottakkal/hallottakkal kapcsolatban

 

2018. május 19., szombat

 

7.00-7.30                     reggeli

7.45                             indulás Alsóbodokra

09.00-09.30                 Esterházy János sírhelyének megkoszorúzása

10.00-11.15                 Nyitrai vár

11.15-12.15                 séta a városközpontban, ebéd

12.30-13.15                 magyar református templom

13.45-14.10                 Csitár (Kodály emléktábla)

14.40-17.30                 túra a Gímesi várromhoz

18.40-19.40                 vacsora Udvardon

20.15                           táncház

 

2018. május 20., vasárnap

 

7.15-8.15                     reggeli

9.30-10.30                   Révkomárom, Erődrendszer megtekintése 2 csoportban

10.30-11.30                 Klapka tér. Európa-udvar, Jókai-szobor megtekintése

11.30                           ebéd, majd hazautazás