Tizenkilencedik alkalommal „találkoztak magyar diákok és tanárok” a sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriánál. A 2018. július 2-8. között zajló rendezvények különleges hangulatot és jelentőséget adott, hogy az elmúlt 18 táborhoz hasonlóan képviseltette magát a Kárpát-medencei magyar fiatalság színe-java, de idén először 50 fővel a diaszpóraközösségekből (Olaszország, Macedónia, Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Argentína, Ausztrália) érkező magyar középiskolások is erősítették a 400 fős résztvevői gárdát.

A tábor hétfői megnyitóján Csáky Csongor a Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára mondott rövid ünnepi beszédet, végül Majnek Antal munkácsi római katolikus püspök áldotta meg a táborozókat.

Kedden a tábor egyik fele Kassára és Füzérre látogatott, ahol felkeresték a rodostói házat, a Szent Erzsébet dómot, Márai-házat és az Óváros fontosabb magyarvonatkozású emlékeit, majd a hazafelé tart úton a füzéri vár falairól gyönyörködhettek a zempléni tájban. A résztvevők másik fele eközben Sárospatakra kirándult, ahol a Református Gimnáziumot, a Vörös-tornyot, a Rákóczi-vár kazamatáit és az Ágyúöntőműhelyt is megtekinthették. A táborba visszatérve Türk Attila a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa tartott előadást a magyar őstörténetről, tisztázva egy sor zavaros és eddig félreértelmezett kérdést. Az este a Kossuth Lajos Művelődési Házban a Felvidéki rockszínház előadásával telt, majd a táborozók egy rövid fáklyás felvonulással emlékeztek a pozsonyi csata 1111. évfordulójára.

Szerdán különböző sport-, ügyességi- és műveltségi vetélkedőkön mérték össze tudásukat a diákok. Nagy küzdelmet hoztak a foci, kosár és röplabdaversenyek, de nehéz dolga volt a zsűrinek a szavalóverseny eredményhirdetésénél is, mert jobbnál-jobb előadásokat hallgathattak. A délelőtt folyamán még Zsuffa Tünde mutatta be a nyugati emigrációról szóló könyvét a tanároknak. Délután a diaszpórából érkező fiatalok Vizsolyba és a Boldogkői várhoz látogattak, míg a többi diák Takaró Mihály tanár úr előadását hallgatta a Trianon utáni magyar irodalomról. Az estét a Boróka táncegyüttes fergeteges táncháza zárta.

Csütörtökön Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülőkastélyában, Doboruszkán, Dobó István sírjánál és Nagyszelmencen a kettévágott faluba látogattak el a résztvevők és ismerkedtek meg a környék történelmével szakavatott idegenvezetők segítségével. A táborba visszatérve Nyíri Péter a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója tartott előadást a magyar nyelv érdekességeiről, szépségéről, majd a Sátorelő Íjászklub ősi magyar harcászati bemutatóját lehetett megtekinteni. Az estét Tóth Péter Lóránt versvándor József Attiláról szóló előadása zárta.

Pénteken a keddi nap mintájára, csak fordított csapatokkal, kassai és sárospataki kirándulásra került sor. A táborba visszatérve Popovics Béla, munkácsi tanár tartott előadást Kárpátalja múltjáról és jelenéről. Az estét a Rock Dealer együttes könnyűzenei koncertje és Boróka táncegyüttes táncháza zárta.

A tábor utolsó teljes napján Széphalomba, a Magyar Nyelv Múzeumába látogathattak el a diákok, míg a tanárok megtekinthették Kazinczy Múzeum- és a Levéltár egyedülálló gyűjteményét. Délután Bán Mór, író tartott előadást a Hunyadiakról, majd a kárpátaljai Credo verséneklő együttes adott koncertet a sátoraljaújhelyi református templomban. Az ökumenikus istentisztelet után a résztvevők megkoszorúzták a sátoraljaújhelyi főutcán található Rákóczi-szobrot. A napot és a tábort egy fergeteges búcsúest zárta, ahol először a versenyek és vetélkedők helyezttejeit értékelték a szervezők, majd a táborozók mutattak be – a hét élményeire épülő – jeleneteket, végül hajnalig tartó buli kezdődött.

Vasárnap reggelre csak egy gyors reggeli és a könnyes búcsúzás maradt, azzal a reménnyel, hogy legkésőbb a jövő évi táborban viszontláthatják egymást a résztvevők, de a tapasztalatok azt igazolják, hogy a táborok közötti időben is rendszeresen tartják a kapcsolatot a diákok és ebben a határok sem jelentenek akadályt.