Első alkalommal szervezett a Rákóczi Szövetség tábort azoknak az iskolavezetőknek és vezetőtanároknak, akik aktívan segítik, mentorálják a közel 300 középiskolai ifjúsági szervezetet Kárpát-medence szerte. A tábor célja a kapcsolat- és közösségépítésen túl elsősorban az volt, hogy a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolai tevékenységeit hatékonyabbá, összehangoltabbá és eredményesebbé tegye. A tábor programjában szakmai- és kulturális előadások, kirándulások, a Szövetség programjait és szervezetfejlesztési kérdéseit megvitató műhelymunkák, és aktív pihenés szerepelt.

A tábor hétfői megnyitóján Csáky Csongor, a Szövetség elnöke köszöntötte a megjelent közel 80 pedagógust és röviden ismertette a tábor céljait. Az első esti vacsorát egy jó hangulatú, ismerkedést segítő borkostóló követte, melyet ifj. Csernus Károly, a Csernus Pincészet főborásza vezetett.

Kedd délelőtt Vass Vilmos, a budapesti Metropolitan és a komáromi Selye János Egyetem tanára tartott gondolatébresztő előadást a motivációról és a diákok kreativitásának fejlesztéséről. Ezt követően Csáky Csongor, elnök, valamint Nagy Domonkos és Pálinkás Barnabás munkatársak ismertették a Szövetség ifjúsági szervezetit érintő változásokat és jövőbeli terveit. Ebéd után Rétvári Bence az EMMI államtitkára érkezett a táborba, aki az oktatás helyzetéről és a határon túli kormányzati támogatások rendszeréről tartott előadást. A délután folyamán került sor Jezsó Ákos, a Veritas Intézet munkatársának felvidéki családi ihletettségű regényének bemutatására is, a szerző és Acél Anna televíziós-újságíró tolmácsolásában. Ezek után még egy csapat kohéziót erősítő szurdoktúra következett a Burok-völgyben, majd vacsora után egy jó hangulatú kvízesttel zárult a nap.

Szerda délelőtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt a tábor vendége, aki a Honvédségnél folyó nemzeti és identitáserősítő oktatási programokról tartott előadást a tanároknak. Délután Gróf Henrik Balázs, az OTP Fáy András Alapítvány munkatársa beszélt alapítványuk pénzügyi tudatosság-fejlesztéshez kidolgozott középiskolai módszertanáról és oktató központjukról, majd Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elemezte a világ és benne Európa és a Kárpát-medence helyzetét. Vacsorát követően Szalóczi Pál rádiós műsorvezető tartott Örkény István Egyperces novelláiból egy irodalmi estet, végül éjszakába nyúló beszélgetés kezdődött a Szövetség programjairól és azok fejlesztési lehetőségeiről.

Csütörtökön a kirándulásé volt a főszerep: először Tihanyban a Bencés Apátságot tekinthették meg a résztvevők, majd két csoportban a balatonfüredi Jókai Mór Emlékházat és nem maradhatott el a balatoni fürdőzés sem, ami a 35 fokos melegben igen jól esett.

A záró napon, pénteken a résztvevők ellátogathattak a várpalotai Trianon Múzeumba, ahol szakszerű idegenvezetés mellett megtekinthették a magyarság sorstragédiájáról készült tárlatokat. A tábort végén Csáky Csongor mondott köszönetet a tanároknak és iskolaigazgatóknak, hogy a nyárból egy hetet a Szövetség közös ügyeire szántak.