Nyolc délvidéki általános iskola fogadta el a Rákóczi Szövetség meghívását. Szórvány településekről, összesen 73 magyar diák érkezett a bajai táborba július 7. és 11. között, melynek célja a délvidéki szórványban élő általános iskolások anyanyelvének erősítése, fejlesztése, elmélyítése. Az idén a Hunyadi emlékévhez kapcsolódóan az igazságos Mátyás király volt a központi téma.

A megnyitón a tábor vezetője, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Nagy sikere volt az irányított foglalkozásoknak, a névtanulós, csapatépítős játékoknak, de a bajai városnézés is osztatlan sikert aratott.

A vasárnap szentmisével kezdődött, amit újabb csoportos foglalkozások követtek, a helyi bajai pedagógusok közreműködésével. A hangsúly a kreatív, játékos formában történő tanuláson volt. Kiemelkedő szerepet kapott a hagyományőrzés, az irodalom és a történelem.

A Balassi Intézetnek köszönhetően minden táborozó két tematikus Balassi-füzetet kapott ajándékba, melyekből szövegértési feladatokat oldottak meg. Az este egy jó hangulatú moldvai táncházzal zárult, melyet a sükösdi iskola igazgatója, Mihálovics Ferenc vezetett. A gyerekek érdeklődtek a hangszerek, népi játékok és táncok iránt, többüknek ez volt az első találkozásuk a népzenével, néptánccal.

Másnap a szórakozásé volt a főszerep a Kiserdő Kalandparkban, a táborozók kipróbálhatták mászó képességeiket a magasban kifeszített kötélpályán. Majd ismét a Mátyás királyhoz kapcsolódó anyanyelvi feladatok kerültek terítékre, de voltak Mátyás királyról szóló népmeséhez kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozások is.

A gemenci erdő sem maradt ki a sorból, A kirándulás során a kisvasúttal bemerészkedtek a gemenci erdő sűrűjébe, felmásztak a kilátó legtetejére, birtokba vették az erdő közepén lévő játszóteret, majd visszaindultak a helyi vadasparkhoz. Itt az őzek és szarvasok bizonyultak a legnépszerűbbeknek, de Figura Ede előadóművész állatmeséje a gyermekek és felnőtt kísérőik figyelmét egyaránt lekötötte. 

A továbbiakban volt halászléfőzés is, amit az esti színházi premierre való készfelkészülés követett. A diákok a csoportfoglalkozásokon saját maguk készítették el a rendkívül részletgazdag és ötletesre sikeredett jelmezeiket. Az előadások után a táborozók a részvételt igazoló oklevelet és, bőséges ajándékcsomagot kaptak.  

A zárónapon könnyek közt zajlott a búcsúzkodás. A gyerekek megbeszélték, hogy a közeljövőben ismételten találkoznak majd egymással. A pedagógusok és gyerekek visszajelzése alapján az idei tábor programja minden eddiginél színesebb és gazdagabb volt.

A résztvevő iskolák: a József Attila Általános Iskola Kupuszinából, a Testvériség-egység Általános Iskola Bezdánból, a Petőfi Brigád Általános Iskola Kúlából, a Petőfi Sándor Általános Iskola Doroszlóból, a Kis Ferenc Általános Iskola Bácsgyulafalvaból, a József Attila Általános Iskola Gombosról, a Testvériség-egység Általános Iskola Nemesmiliticsből, és a Testvériség-egység Általános Iskola Zomborból.