A Rákóczi Szövetség első tematikus sporttáborába augusztus 12-én 73 tizenéves fiatal érkezett az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából, Ausztráliából, Dél-Afrikából, Franciaországból, Kanadából, és Macedóniából, hogy együtt töltsék el az egészséges élet jegyében az elkövetkezendő tíz napot. A tábor állandó helyszíne a Velencei-tónál volt, de a programok egy részét Budapesten tartották.  

Egy ismerkedő foglalkozáson – akárcsak a tánctáborban - a szervezők ezúttal is arra kérték a résztvevőket, hogy egy közös rajz elkészítésével fejezzék ki, mit is gondolnak Magyarországról, illetve milyen érzéseik kötődnek az anyaországhoz. Ezt az alkotást az utolsó nap kiegészítették. Jól érzékelhető volt, hogy mennyi új élménnyel gazdagodtak a 10 nap folyamán. A foglalkozás végén a szervezők mindenkinek kiosztották a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját.

Másnap a velencei Juventus Hotelben tartott tábori megnyitón a résztvevőket köszöntötte Csáky Csongor, a Szövetség elnöke és Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárasszony.

A hét folyamán tartott foglalkozások, előadások a híres magyar sportolókról, többek között Puskás Ferencről, Halassy Olivérről, Nagy Tímeáról, Polgár Juditról, Hosszú Katinkáról szóltak. A megnyitót követően két magyar olimpikonnal, Gergely Istvánnal és Szívós Mártonnal tartottak pódiumbeszélgetést. Kiscsoportos foglalkozásokon elkészültek a csapatzászlók is.

A hét folyamán volt sok-sok bemelegítő torna, velencei-tavi biciklizés, stafétaverseny, és frizbifoci, de egy fergeteges sárkányhajózáson is részt vettek a fiatalok. Volt előadás a hungarikumokról, a Kárpát-medence színes népviseleteivel is ismerkedhettek, a Lajta-Szeret Egyesület képviselőinek segítségével, hangszerbemutatót is tartottak a fiataloknak, majd a táncház és hungarikumkóstoló sem maradt el.

Hét közben a fiatal sportolókat felkereste és köszöntötte Németh Zsolt, a Rákóczi Szövetség alelnöke, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is.

A csoport egy rövid tatabányai túrán vett részt Rajki Tamás tanár úr vezetésével. A nap további részében a táborlakók ellátogattak Felvidékre, a gútai Vermes tanyára, ahol az íjászat, a lovaglás és a jurtabemutató mellett a különböző harci fegyvereket is kipróbálhattak. A nap fénypontja a lovasíjász bemutató volt.

Pénteken a csapatjátékoké volt a főszerep, ahol egy fergeteges métabajnokságra került sor. A vacsora után kezdetét vette a tábori Ki mit tud. A táborlakók tánccal, énekkel, muzsikaszóval, zsonglőrködéssel, divatbemutatóval színesítették a programot. A nap egy jó hangulatú záróbulival ért véget, közben kiértékelésre kerültek a csapatversenyek. A diaszpórás résztvevők egy közös dallal köszöntek el az aradi csoporttól.

Szombaton a csoport buszra szállt és elindult Budapestre, hogy több csoporttal közösen ott emlékezzenek meg az államalapításról. Azt megelőzően ők is ellátogattak a Kossuth térre, tárlatvezetőkkel megtekintették az Országházat, sok érdekes információt tudtak meg az épület történetéről. A Budai Várban az épp zajló Mesterségek Ünnepe volt a fő attrakció, majd egy különleges dunai hajókirándulás koronázta meg a napot.

Augusztus 20-án délelőtt a Szentendrei Skanzenbe látogatott el a csoport, ahol rendkívül sokféle program várta a látogatókat az ünnep alkalmából. Délután már sokakat elfogott a búcsúzás melankóliája, sokakban tudatosult, hogy ez az utolsó nap, amelyet teljes egészében együtt tölt a csoport. Vacsora után felfokozott hangulatban indult a társaság a Kossuth térre, ahol az Országház Duna felőli lépcsőjéről tekinthették meg az ünnepi tűzijátékot, amely egy életre szóló élményként manifesztálódott mindenkiben.