Idén is nagy sikerrel zajlott a Tatai Anyanyelvi Tábor augusztus 12. és augusztus 21. között.

Az Amerikai Egyesült Államokból, Argentínából és Ausztráliából idén 12 tizenéves fiatal érkezett. Ők a programsorozat felét a Kárpát-medencei kortársaikkal, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkezett gyerekekkel együtt töltötték, összesen 140-en voltak.

Megtörtént az ilyenkor szokásos közös rajzkészítés, aminek lényege, hogy a közös alkotásból kiderüljön, mit is gondolnak-éreznek Magyarországról, az anyaországgal kapcsolatban. A tábor végén ezúttal is kiegészítették a rajzot, ki-ki a saját friss élményeit feldolgozva. A foglalkozás végén a szervezők mindenkinek kiosztották a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját.

A tatai Öreg-tó Kemping volt a tábor állandó helyszíne. A Szövetség Tatai Anyanyelvi Tábora a legkisebbeknek szól, így a legfiatalabb résztvevő 7, míg a legidősebb táborozó 15 éves volt. 

A tábor legfontosabb célja, hogy a gyermekek találkozzanak egymással és felismerjék, hogy bár más-más iskolából, országból érkeztek, mégis közös az anyanyelvük. Lényeges, hogy a fiatalok merjék és akarják használni anyanyelvüket, hisz a nyelv által válnak érzékenyebbé a magyar kultúrára. A tábor kerettémája az idei évben a magyar népmesék voltak. Köztudott, hogy a népmeséken keresztül lehet leginkább érzékenyíteni e korosztályt a magyar hagyományok iránt.

A táborozókat a megnyitón köszöntötte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke, Dr. Halzl József a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Michl József Tata város polgármestere.

A csoportok a hét során megismerkedtek a csoportjuk népmeséjével, melyet a tábori hét során színházi formában is feldolgoztak. Délután az anyanyelvi játékokon kívül métabajnokságra is sor került. Minden gyermek csillogó szemmel, tátott szájjal figyelte Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó előadását. A fiatalok megismerkedtek a Szent Iván napi tűzugrás hagyományával, így az estét a népi hagyománynak megfelelően egészség és szerelemvarázsló célzattal tűzugrással zárták.

A táborozók meglátogatták az esztergomi bazilikát, és ellátogattak a felvidéki Vermes törzshöz, ahol lovasíjász bemutatón, valamint olyan hagyományőrző foglalkozásokon vettek részt, mint az íjászat, lovaglás, jurtabemutató.

A hét során volt sárkányhajózás is, és a Lajta-Szeret Egyesületnek köszönhetően népi hangszerbemutató tette színesebbé a tábor programját.  Vacsorát követően a leányzók elővették pörgős szoknyáikat, a fiúk a táncos cipőjüket, és egy csujogatásban gazdag táncházzal zárták a napot, ahonnan nem hiányozhatott a zsíroskenyér sem.  

Pénteken Tata belvárosával ismerkedtek a gyerekek, amit a városnéző kisvonat tett izgalmasabbá. Délután a csoportok színházi előadásokon mutatták be, hogy miként dolgozták fel a csoportjuk által választott népmesét.

A diaszpóra csoport augusztus 18-án érkezett vissza Budapestre, a rendkívül izgalmas és tartalmas tábor után. Másnap a csoport a Magyar Nemzeti Múzeumba látogatott el, ahol egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében tanulhattak Szent István koráról. Délután a Budai Vár volt soron, ahol a Mesterségek Ünnepe zajlott, majd egy különleges dunai hajókiránduláson csodálhatták meg a résztvevők az esti Budapest lélegzetelállító látványát.

Augusztus 20-án délelőtt a Szentendrei Skanzenbe is eljutott a csoport, ahol rendkívül sokféle program várta a látogatókat az ünnep alkalmából. Vacsora után felfokozott hangulatban indult a társaság a Kossuth térre, ahol az Országház Duna felőli lépcsőjéről tekinthették meg az ünnepi tűzijátékot, amely egy életre szóló élményként manifesztálódott mindenkiben.