A Várpalota melletti Királyszálláson, augusztus 20-25. között harmincadik alkalommal szervezett a Rákóczi Szövetség nyári tábort közel 100 egyetemista részére. Az idei jubileumi alkalommal a rendezvény kilépett a Kárpát-medencéből és megszólította a diaszpórában élő magyarságot is, így a Kárpát-medencei magyar egyetemi diákszervezetek vezetői és képviselői mellett jelen voltak az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Amerikából és a Nyugat-Európai diaszpórából érkező magyar fiatalok is.

A tábor megnyitóján Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte a Kárpát-medence minden részéből érkezett közel 100 fiatalt. A megnyitót követően ifj. Csernus Károly felvidéki borász vezetésével egy jó hangulatú borkostoló segítette az ismerkedést.

Az ünnepélyes megnyitón Kalmár Ferenc, Magyarország Szomszédságpolitikájának Fejlesztéséért Felelős Miniszteri Biztosa tartott előadást a magyar kisebbségi közösségek helyzetéről és a magyar kormány nemzetpolitikájáról. Ebéd után Nagy Domonkos István, szervezetfejlesztési igazgató vezetésével közös fórumon vitatták meg a diákszervezetek képviselői a Rákóczi Szövetség egyetemi programjait, és tettek javaslatokat új, közös programokra, határokon átívelő diákszervezeti együttműködésekre.

Másnap Gubík László, az Esterházy Akadémia vezetője mutatta be szervezetük képzését és közösségépítő programjaikat, majd Boross Péter, Magyarország egykori miniszterelnöke tartott előadást a magyarság XX. századi történelméből. Délután Kántor Zoltán, Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója ismertette a résztvevőkkel azokat a kutatásokat, amiket a határon túli és a diaszpóraközösségekben élő magyarság helyzetének felmérése és javítása érdekében intézményük végez, majd a táborozók a Burok-völgyben tettek egy jó hangulatú szurdoktúrát, végül az estet táncház zárta, Szente János tánctanár vezetésével.

Csütörtök délelőtt Spaller Endre, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal alelnöke tartott előadást a mai világban megkerülhetetlen innovációs- és adatbiztonsági kihívásokról. Ezek után a kirándulásé volt a főszerep, hisz Balatonfüredre látogatott a tábor, ahol megtekintették Jókai Mór és Laborfalvi Róza villáját és jó időnek köszönhetően kora estig strandolni is lehetett. A táborba visszatérve a Magyar Honvédség Légierő Zenekara tartott a magyar és a világzene remekeiből egy magas színvonalú előadást, a mozgalmas napot pedig Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó József Attila-estje zárta.

Péntek délelőtt Benedek Fülöp, az OTP Bank elnöki főtanácsadója mutatta be – a Rákóczi Szövetséget is kiemelten támogató – bank Kárpát-medencei elképzeléseit és az egyetemistákat is érintő lehetőségeit. Ezt követően a résztvevők ellátogathattak a várpalotai Trianon Múzeumba, ahol szakszerű idegenvezetés mellett megtekinthették a magyarság sorstragédiájáról készült tárlatokat. Délután három komoly előadás következett: először Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának elnöke beszélt a felvidéki magyarság előtt álló feladatokról, majd Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormányzat egyetemistákat és külhoniakat érintő intézkedéseit, majd Takaró Mihály irodalomtörténész tartott előadást a magyar kultúráról.