A Rákóczi Szövetség 2018. november 9-11. között határon túli óvodapedagógusok és alsós (alapiskolai) tanítók részére továbbképzéssel egybekötött találkozót szervezett. Az óvodapedagógusok, illetve tanítók Partiumból és Kárpátaljáról érkeztek.

A rendezvény célja a magyar iskolaválasztás elősegítése, a külhoni magyar óvodák és iskolák kapcsolatépítésének elősegítése, az óvodapedagógusok és tanítók képzése, munkájának segítése, hatékonyság-javítás, illetve tartalmas és jó hangulatú együttlét volt.

A megnyitón Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke köszöntötte a közel 200 résztvevőt, majd Hegedűs Endre és felesége zongorajátékát élvezhették. Szombat délelőtt bemutatkoztak a résztvevő intézmények és pedagógusok, amit Takaró Mihály, irodalomtörténész előadása követett.

A hétvége folyamán a pedagógusok a Rákóczi Szövetség munkatársaival Petrovay Lászlóval és Tárnok Katona Csillával beszélgettek a magyar iskolaválasztás helyzetéről az egyes régiókban, illetve az ehhez kapcsolódó programokról, pályázati lehetőségekről.

Szombat este Tóth Péter Lóránt előadásában, Arany János és Petőfi Sándor verseiből hallhattak összeállítást a résztvevők, azt követően a kötetlen beszélgetésé, az élményfürdőé volt a főszerep.

Vasárnap délelőtt a lezárás és az elköszönés jegyében telt.