Tisztelt Olvasónk!

A Rákóczi Szövetség hírlevelét olvashatja az alábbiakban, amelyben az elmúlt időszak eseményeiről és a járvány miatt kialakult helyzetben végzett tevékenységünkről olvashat.

Nehéz időt élünk, amikor tevékenységünket nem tudjuk a megszokott rendben folytatni. Tevékenységünket ugyanakkor nem szüneteltetjük, szeretnénk az online térben rendelkezésre álló eszközeinkkel minél inkább jelen lenni annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség közössége, szimpatizánsai, támogatói ne érezzék egyedül magukat és ebben a formában fejezzük ki nemzeti összetartozásunkat, emberi és baráti kapcsolatainkat.

A Rákóczi Szövetség ebben az időben is szeretné felajánlani segítségét, barátságát, jóérzését.

Amint a lehetőségek engedik, folytatjuk a megszokott módon, addig is itt az online térben fogjuk össze a Kárpát-medencét.

Vigyázzunk egymásra, különösen az idősekre és maradjunk egymással szoros kapcsolatban. 


Pályázataink 2020


Középiskolás Vezetői Fórum – Budapest, 2020. január 31. – február 2.

2020. évi ifjúsági programsorozatát Középiskolás Vezetői Fórummal indította a Rákóczi Szövetség Budapesten január 31. és február 2. között. A hétvégi rendezvény programjába 550 diák kapcsolódott be, annak a 300 Kárpát-medencei középiskolának a képviseletében, ahol a Szövetségnek középiskolai szervezetei működnek. A rendezvényről készült beszámoló és kisfilm ide kattintva érhető el. 


Nyíregyházi középiskolás megemlékezés a Nemzeti Összetartozás éve alkalmából – 2020. február 12.

A beszámoló ide kattintva érhető el.  


Erdélyi Tanácskozás – Ópálos, 2020. február 14-16.

A Rákóczi Szövetség erdélyi szervezeti kapcsolatainak és tevékenységének megerősítése érdekében egy szűk körű tanácskozást szervezett. A találkozón vendégül láttuk az Erdélyben és Partiumban már elindított Magyar Iskolaválasztási Programunk szervezőit, valamint a jelentősebb erdélyi szervezeteink vezetőit, különös tekintettel a szórványvidékekre.  A beszámoló ide kattintva érhető el. 


Kárpátaljai Utaztatási Program 2020

A Rákóczi Szövetség együttműködésben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával az idei évben is meghirdette a Kárpátaljai Utazási Programot Kárpát-medencei közösségeknek, hogy a kárpátaljai régió idegenforgalmát fellendítsék és a magyar-magyar kapcsolatokat erősítsék. A felhívás ide kattintva érhető el.  


Kommunizmus áldozatainak emléknapja – Budapest, 2020. február 25.

Az Országgyűlés Hivatallal együttműködésben szervezett megemlékezést a Rákóczi Szövetség a Nemzeti Vértanúk emlékművénél közel 400 budapesti középiskolás és számos közéleti személyiség részvételével.  A Rákóczi Szövetség ettől kezdve hagyományteremtő szándékkal minden év február 25-én koszorút helyez el az emlékműnél. A rendezvényről készült beszámoló és kisfilm ide kattintva érhető el. 


Esterházy János emlékünnepség és díjátadó

A Rákóczi Szövetség március 8-án, vasárnap 10 órától az Országház Felsőházi termében emlékezett Esterházy János mártírsorsú felvidéki politikusra. Az eseményről készült beszámoló és kisfilm ide kattintva érhető el.  


A Felvidéki Rákóczi Hálózat találkozója – Budapest, 2020. március 8.

A beszámoló ide kattintva érhető el.  


Diákutaztatás Program – március 15.

A Rákóczi Szövetség március 15-i Diákutaztatási Programjának pályázatán 118 Kárpát-medencei középiskola nyert utazási támogatást. Közel 6 ezer diák készült utazni. A koronavírus járványra tekintettel az alábbi nyertes iskolák az év későbbi részében tudnak élni a megpályázott lehetőséggel. 


Kitüntették Kun Ferencz urat, a Rákóczi Szövetség alelnökét

Kun Ferenczet, a Rákóczi Szövetség alelnökét a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári fokozatával díjazták március 15-e alkalmából. Az elismeréshez ezúton is gratulálunk! Részletes beszámoló ide kattintva érhető el. 


A Rákóczi Szövetség 2019. évi beszámolója

A Rákóczi Szövetség elnöksége ülését március 16-án tartotta. A határozatok és az elnökség által elfogadott 2019. évi beszámolóért kattintson ide. A 2019.évi összefoglaló kisfilmért kattintson ide.


Magyar Iskolaválasztási Program

A magyar iskolaválasztás előnyökkel jár. A Rákóczi Szövetség arra kéri a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolaköteles gyermeküknek magyar iskolát. A külhoni régiókban a következő hetekben, hónapokban a szülőknek arról kell dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A magyar iskolaválasztás biztosítja a magyar közösségek megmaradását, a magyar nyelv és kultúra továbbadásával, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosít a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke értékelése a felvidéki magyar iskolakezdők számáról ide kattintva érhető el.  

A Magyar Iskolaválasztási Program kampányvideója ide kattintva érhető el. Magyar iskolát végzett tudós szakemberek véleménye és tanácsa ide kattintva érhető el. A leendő magyar elsőosztályosok számára elkezdtük az iskolatáskák kiszállítását. A tanévkezdéskor minden magyar iskolába lépő kisdiák átveheti iskolatáskáját a tanítóktól. Galántára már meg is érkeztek!


A Rákóczi Szövetség elnökének közleménye a koronavírus járvány idején

 A Rákóczi Szövetség 2020. március 16-án felajánlotta kommunikációs, szervezői és adminisztratív segítségét a Magyar Kormánynak a járvány időszakára.

Maradjunk kapcsolatban, segítsük egymást!

Szeretnénk az online térben rendelkezésre álló eszközeinkkel minél inkább jelen lenni annak érdekében, hogy a Rákóczi Szövetség közössége, szimpatizánsai ne érezzék egyedül magukat és ebben a formában fejezzük ki nemzeti összetartozásunkat, emberi és baráti kapcsolatainkat.

  • Megjelent Maradjunk kapcsolatban című sorozatunk Técsőtől Buenos Aires-ig. 
  • A határon túli középiskolások segítése érdekében indítottuk el tanóra videóinkat.
  • A Kárpát-medencei idősek iránti szolidaritásunkat a Segítsünk egymásnak programunk szolgálja. 
  • A Rákóczi Szövetség az idei esztendőben rendhagyó módon, online felületein emlékezik a nagyságos fejedelemre, és igyekszik az ő szellemében erősíteni a magyar összetartozást. Március 27. alkalmából egy Rákóczi podcasttal jelentkeztünk. 

Emellett készítettünk egy összeállítást a 2019-es nyár legjobb pillanatairól! Ha táboroztatok velünk Ti is, írjátok meg nekünk kedvenc Rákóczis élményeiteket! 

További terveinkről hamarosan tájékoztatást küldünk.

Üdvözlettel:  

Rákóczi Szövetség


H-1027 Budapest, Szász Károly u. 1.
Postacím: 1255 Budapest, Pf. 23.
tel: +36-1-201-3067
web: www.rakocziszovetseg.org

 

                                       

 

Le szeretne iratkozni hírlevelünkről? Kattintson ide. Ha a jövőben más értesítést sem szeretne e-mailben kapni, kattintson ide.