Felvidéki magyar kálvária 73 évvel ezelőtt

A Rákóczi Szövetség a rendkívüli helyzetre való tekintettel idén rendhagyó módon emlékezik a felvidéki magyarok kálváriájára.

Április 12. a magyar Országgyűlés határozata alapján a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja. A Rákóczi Szövetség fontosnak tartja, hogy minden évben méltó módon megemlékezzen arról a több mint 100 ezer magyarról, akik a Beneš-dekrétumok következtében állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjük elhagyására kényszerültek.

Az idei esztendőben rendhagyó módon a Szövetség online felületein, Facebook oldalán, honlapján szeretnénk az 1947-ben a Felvidéken történt eseményeket bemutatni. Visszaemlékezők, történészek, politikusok mesélnek saját megközelítésükből a lakosságcsere és a kitelepítés máig ható következményeiről. Szeretnénk, hogy ezen a napon a velünk együtt érzők, együtt gondolkodók a virtuális térben szánjanak néhány percet emlékezésre.

Dokumentumfilm

Emlékünnepség - 2019