Szervezők: a Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség

A pályázat témája:    A trianoni békeszerződés társadalmi következményei

Pályázhatnak magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások

A pályamunkák elektronikus beküldésének határideje: 2020. szeptember 20.

Eredményhirdetés: 2020. október 16-án a Pannonhalmi Főapátságban

 

Részletes leírás

Olyan, egyéni kutatómunkán alapuló pályamunkákat várunk, amelyek a trianoni békeszerződés következményeivel, a helyi társadalomra gyakorolt hatásával foglalkoznak. Ennek középpontjában egy-egy szűkebb régió, település, illetve család Trianon utáni története is állhat. Támogatjuk az olyan témák feldolgozását, amelyek a szélesebb nyilvánosság előtt nem ismert helyi eseményeket, társadalmi jelenségeket és családi tapasztalatokat jelenítenek meg, továbbá a békerendszer hatására, megítélésének változásaira összpontosítanak. A bírálat során előnyt élveznek azok a dolgozatok, amelyek a történeti feldolgozáson keresztül valamilyen módon a nemzeti összetartozás gondolatát fogalmazzák meg.

A pályamunka elkészítése

A pályamunka kizárólag a versenyző önálló munkája lehet. A dolgozat terjedelme – az ábrákat, az aláírásokat, a forrás- és irodalomjegyzéket, valamint a tartalomjegyzéket nem tekintve – 10-12 gépelt oldal legyen. A szöveg 12-es betűnagyságban, 1,5-es sortávolságban, 2,5 cm-es margóval készüljön. A megadottól eltérő terjedelmű pályamunkákat a versenybizottság nem értékeli. A szakirodalomból vagy elsődleges forrásból vett gondolatokat és idézeteket, az ábrák és képek forrásait a tudományos munkákban szokásos módon kell megjelölni, illetve lábjegyzetben hivatkozni.

A pályamunka jeligés. A versenyző által jeligeként választott – legfeljebb 8 karakterből álló – kifejezést fel kell tüntetni a pályamunka címlapján, a dolgozat ezen kívül semmilyen más jelzést (nevet, iskola nevét stb.) nem tartalmazhat. A dolgozatot pdf formátumban a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email-címre kell elküldeni. A kísérőlevélben a tanuló nevét, iskoláját és osztályát, valamint a pályamunka jeligéjét is fel kell tüntetni. A beérkezett jeligés pályamunkákat a szervezők továbbítják a versenybizottságnak. A pályázattal kapcsolatos esetleges kérdéseket szintén a megadott email-címre várjuk.

Értékelés

A versenybizottság az értékelés során a következő szempontokat veszi figyelembe: a pályamunka tartalma, felépítése, anyaggazdagsága, anyagkezelése, a megírás módja, valamint a formai követelmények teljesítése. Elérhető pontszám: 100 pont.

Jutalom

A legjobb eredményt elért 10 pályázót és a felkészítő tanárokat október 6-ig értesítjük. Ők részt vehetnek a Pannonhalmi Főapátságban október 16-án megrendezett eredményhirdetésen. A végső helyezések csak itt válnak nyilvánossá. Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt a meghívottak megtekinthetik a főapátság látnivalóit, különösen a Levéltár és a Könyvtár értékeit, valamint a pályázat témájához kapcsolódó szakmai előadáson vehetnek részt. A legjobb három pályamunka szerzője, valamint felkészítő tanáraik részt vehetnek a Gloria Victis történelmi vetélkedő helyezettjeinek a békediktátum helyszíneit felkereső franciaországi kirándulásán. Minden meghívott pályázó értékes nyereményben részesül.