800 Kárpát-medencei középiskolás és végzős alapiskolás diák és tanár vett részt a Rákóczi Szövetség meghívására a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett központi rendezvényeken Budapesten.

A program 2018 június 3-án, vasárnap délután kezdődött, amikor 600 diák érkezett Budapestre a Szövetség Kárpát-medencei ifjúsági szervezeteit és a felvidéki „Hídverő falvakat” képviselve, míg további 200 anyaországi és erdélyi diák kapott meghívást az emléknap előestéjén egy dunai hajókirándulásra és a Parlament kupolatermében rendezett komolyzenei hangversenyre. A külhoni diákok közös programja a MOM kulturális központban kezdődött a Margaret Island és a Blahalouisiana együttesek koncertjével.

Június 4-én reggel, a Nemzeti Összetartozás Napján az Országház díszlépcsőházában a külhoni diákok a Magyar Rádió Gyermekkórusával közösen énekelték el a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt és a Himnuszt, majd mindenki meglepetésére összefutottak az országgyűlés soron következő ülésére igyekvő miniszterelnökkel. Orbán Viktor röviden köszöntötte a diákokat és egy közös képre is összeállt a népes diákcsapattal.

A fotók és a közös éneklés után parlamenti látogatáson vehetettek részt a csoportok, ahol a Felsőházi termet, a Szent Koronát, valamint a koronaőrök őrségváltását és bemutatóját is megtekinthették a diákok. A parlamenti látogatás után az Európa hajó fedélzetén egy rövid városnéző kirándulás keretében fogyaszthatták el a résztvevők ebédjüket.

A délután két helyszínen folytatódott a Nemzeti Összetartozás Napi program: Oroszlányban, a város és a helyi szervezet szervezésében a Hídverő falvak találkoztak, ahol ünnepi beszédet mondott Lazók Zoltán Oroszlány város polgármestere, Domin István Izsa község polgármestere és Kun Ferencz, a Szövetség alelnöke, majd közösen helyezték el az emlékezés koszorúit a városi emlékműnél. A programot a sárospataki 8kor Színház műsora zárta.

A Várpalota közeli Királyszálláson a Nagy-Magyarország emlékparkban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és Takaró Mihály, irodalomtörténész mondtak beszédet, emlékeztetve a hallgatóságot a Trianoni békediktátum igazságtalanságára és felhívták a figyelmet a nemzet megmaradását ma is veszélyeztető problémákra és a demográfiai kihívásokra. A beszédek között a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar, Soós Andrea, Kalló Zoltán, Kolti Helga és Garamvölgyi Anett művészek adtak kulturális műsort. A királyszállási programot a délvidéki származású Dér Heni könnyűzenei koncertje zárta.

Június 5-én a koradélelőtti órákban a várpalotai Trianon Múzeum kiállítását tekintették meg a résztvevők, majd hazaindultak.

A június 3-i és a június 4-i 13 óráig tartó programok az állami megemlékezés-sorozat részét képezték, melynek főszervezője a Magyar Turisztikai Ügynökség kebelében működő Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft volt.

A Rákóczi Szövetséget a Nemzeti Összetartozás Napi programokon Csáky Csongor elnök és Kun Ferencz alelnök mellett Csizmadia Anna, Katona Flóra, Szeleczki Mónika, Csenger Orsolya, Brum Alejandra, Pandy Rita, Nagy Domonkos István, Nagy Máté Teó, Matus Dávid, Sullivan Ferenc, Aradi Márk, és Pálinkás Barnabás munkatársak képviselték, munkájukat egyetemista önkéntesek segítették.

Megvalósult program

2018. június 3. vasárnap

18.00   koncert: MOM Sportcsarnok - Margaret Island, Blahalouisiana
19.00   komolyzenei koncert - Parlament

2018. június 4. hétfő

09.00   közös éneklés és Országházi látogatás
11.00   ebéd - dunai hajózás Budapesten

Várpalota-Királyszállás: a Rákóczi Szövetség és a Trianon Múzeum Alapítvány központi megemlékezése

15.00   ünnepi beszédet - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és Takaró Mihály, irodalomtörténész
16.00   közösségi program Berettyán Nándorral, a Nemzeti Színház művészével
17.00   Dér Heni koncert

Az eseményen 350 Kárpát-medencei középiskolás vett részt diaszpórából érkező társaikkal.

Oroszlány: a Rákóczi Szövetség, Oroszlány város és a hídverő települések közös megemlékezése

16.00   ünnepi beszédet Lazók Zoltán Oroszlány város polgármestere, Domin István Izsa község polgármestere és Kun Ferencz, a Szövetség alelnöke
17.00   a sárospataki Nyolckor Színház előadása

Az eseményen 300 felvidéki diák vett részt a hídverő települések képviseletében.

A Nemzeti Összetartozás Napi programokon a diákok a következő településeket, régiókat képviselték:

• Felvidék: Alsóbodok, Bátka, Bátorkeszi, Búcs, Diószeg, Dunamocs, Dunaradvány, Gúta, Hetény, Ipolybalog, Ipolynyék, Izsa, Karva, Komárom, Léva, Madar, Muzsla, Nagymegyer, Párkány, Pat, Somorja, Virt
  • Kárpátalja: Beregszász, Nagydobrony, Nagymuzsaly, Técső, Tiszapéterfalva, Visk.
  • Erdély és Partium: Arad, Csíkszereda, Dicsőszentmárton, Kápolnásfalu, Margitta, Nagyenyed, Nagykároly, Nagyszalonta, Nagyvárad, Segesvár, Székelyhíd, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szilágysomlyó, Temesvár, Torda.
  • Vajdaság: Csóka, Óbecse, Szabadka, Székelykeve, Szenttamás, Topolya, Törökbecse, Törökkanizsa.
  • Muravidék: Lendva
  • Diaszpóra: USA, Ausztrália, Lengyelország