Beiratkozási Program 2017 - Nagyszelmenc

A felvidéki és kárpátaljai magyar iskolák közös országos tanévnyitó ünnepségén – az Ung-vidéki „kettévágott faluban” – Nagyszelmencen vette kezdetét a Rákóczi Szövetség Beiratkozási Programjának ösztöndíj átadása a magyar iskolakezdők részére 2017. szeptember 2-án.

A tanévnyitót számos kárpátaljai, magyarországi és szlovákiai közéleti személyiség tisztelte meg jelenlétével. A rendezvény ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a nagyszelmenci görögkatolikus templomban, majd azt követően ünnepi beszédek hangzottak el. A történelmi egyházak képviselői áldásukat adták a kárpátaljai és helyi elsősök iskolakezdésére, és a pályakezdő pedagógusok munkájára. Beszédet mondott Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs–Szatmár–Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.

Az ünnepi köszöntők után a Nagyszelmenci Dobó István Alapiskola 21 első osztályba lépő diákjának átadták a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíját. A Rákóczi Szövetséget Szajkó Gábor, a Sátoraljaújhelyi Helyi Szervezet elnöke és Gabri Rudolf a Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriumi elnöke képviselték az eseményen.