XVII. alkalommal kerül meghirdetésre a Pannonhalmi Bencés Főapátság és a Rákóczi Szövetség közösen megszervezett Kárpát-medencei történelmi vetélkedője, a Cultura Nostra.

A vetélkedő témája:

A dualizmus kora. Magyarország története 1867–1918 között

A versenyen magyarországi és határainkon túl élő magyar középiskolások (9–12. évfolyam) vehetnek részt, akik 3 fős csapatokban képviselik iskolájukat.

A vetélkedő menete:

  • Az első forduló feladatsorát a verseny honlapjáról tudják letölteni a csapatok 2017. december 7-én, csütörtökön 14 órakor, ezt kitöltés után, legkésőbb aznap 16 óráig kell visszaküldeniük.
  • A második, regionális forduló feladatlapját a Kárpát-medence kijelölt városaiban töltik ki a résztvevők 2018. február 6-án.
  • A szóbeli döntő a Pannonhalmi Főapátságban lesz 2018. március 23−25. között, erre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívjuk meg.

A döntőbe jutott csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek. Az 1–3. helyezett csapatok és felkészítő tanáraik részt vehetnek a vetélkedő témájához illeszkedő nyári szakmai kiránduláson, s a felkészítő tanárok munkáját értékes tárgyi nyereményekkel ismerjük el.

A felkészüléshez ajánlott szakirodalom 2017. szeptember 25-től tekinthető meg a vetélkedő honlapján!

Jelentkezni 2017. november 30-ig a culturanostra.bences.hu weblapunkon lehet a diákok nevének, iskolájának és felkészítő tanárának megjelölésével. A jelentkezéskor e-mail-címet kérünk megadni, ahova a versennyel kapcsolatos információkat postázhatjuk. Minden jelentkező csapat önálló e-mail címmel kell rendelkezzen, mely egyben bejelentkezési névként is működik honlapunkon. A Cultura Nostra Történelmi Vetélkedő honlapján további információ érhető el a versenyről.