Mintegy száz délvidéki és magyarországi középiskolás indul útnak a hétvégén felfedezni a Délvidék történelmi és kulturális kincseit

Április 13. és 15. között hetedik alkalommal valósul meg a középiskolásokat megszólító „Délvidéki Utazás”, a Rákóczi Szövetségszervezésében. Az utazáson 106 magyarországi, erdélyi, felvidéki és délvidéki középiskolás vesz részt.

A program fő célja, hogy a Kárpát-medencében élő középiskolás diákok egy jó hangulatú és tartalmas hétvége keretében megismerjék egymást, és a Délvidék magyar vonatkozású kulturális és történelmi helyszíneit, emlékeit.

A kirándulás programja érinti Szabadkát, Óbecsét, Törökbecsét. Nándorfehérvárt, Péterváradot, Csurogot, Elemért és Aracsot.

• Magyarországi résztvevő iskolák: Pásztói Zsigmond Király Iskola, Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Balassagyarmati Mikszáth Kálmán Szakközépiskola, Hatvani Bajza József Gimnázium, Budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Szolnoki Széchenyi István Gimnázium, Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma
  • Erdélyi résztvevő iskolák: Temesvári Bartók Béla Líceum, Székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, Csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola; Máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum
  • Felvidéki résztvevő iskolák: Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia és Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Gimnázium
  • Délvidéki résztvevő iskolák: Topolyai Mezőgazdasági Iskola, Nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági és Építőipari Középiskola; Törökbecsei Ifjúsági Szervezet; Csókai Ifjúsági Szervezet; Eszéki HMOMK Gimnáziuma

A kiránduláson térítésmentesen vehetnek részt a diákok és kísérőtanáraik.

A Rákóczi Szövetség Diákutazatási Programjaiba idén már közel 7000 Kárpát-medencei középiskolás kapcsolódott be.

2018. április 13., péntek

07.00            indulás Budapestről, X. kerület, Népliget, Hell Miksa sétány, a Planetárium elől
09.00            találkozás Szegeden, a vasútállomás előtt
11.30            találkozás a délvidéki résztvevőkkel a szabadkai városháza előtt a városháza megtekintése, valamint irányított kiscsoportos városfelfedezés
16.10            párhuzamos foglalkozás Óbecsén (1. Than Emlékház, 2. Keresgélés az óbecsei városközpontban)
18.30            vacsora Törökbecsén
19.15            regisztráció, szállás elfoglalása
19.50            megnyitó (köszöntőt mond Báló Tibor, a törökbecsei Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetője)
20.30            diákoknak: ismerkedő est, csapatépítés, kvíz | tanároknak: Báló Tibor rövid előadása a délvidéki életről, azt követően kötetlen beszélgetés

2018. április 14., szombat

07.30            reggeli
08.25            indulás Csurogra
09.00            Csurog-emlékmű megtekintése
09.30            indulás Péterváradra
10.30            Pétervárad- a város és az alagútrendszer megtekintése
12.30            ebéd (úticsomag)
13.15            indulás Nándorfehérvárra
14.30            Nándorfehérvár
19.00            vacsora
20.30            táncház a helyi néptánccsoporttal, élő zene

2018. április 15., vasárnap

07.30            reggeli
08.30            séta a törökbecsei Tisza-parton Leningen szobrához
09.00            indulás Elemérre
10.25            indulás az Aracsi pusztatemplomhoz
12.00            indulás haza
15.00            érkezés Szegedre
17.30            érkezés Budapestre

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!