Gloria Victis 1956

Mintegy 8 500 Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség október 23-i ünnepségsorozatába.

A Rákóczi Szövetség október 21-23. között 26. alkalommal valósítja meg a Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatát, Kárpát-medencei ifjúsági találkozóval összekötve.

A rendezvényen 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás vesz részt azzal a céllal, hogy tisztelegjenek 1956 hősei előtt és élményszerű ismereteket szerezzenek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

A háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programja azonban sok szálon fut. Részét képezi többek között az Erkel Színház, a 301-es parcella, a Nemzeti Múzeum, a recski emlékpark, dunai hajózás, történelmi vetélkedő, komolyzenei koncert.

A rendezvény csúcspontja az október 22. délután 15 órakor kezdődő Műegyetemi ünnepséget követő fáklyás felvonulás a Bem térre – a történelmi útvonalon.

A Bem téri koszorúzási ünnepségen 17 óra 30 perctől Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Bence Norbert kárpátaljai egyetemista mond beszédet.

Az eseményen résztvevő 2 500 fiatal a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolákban és egyetemeken működő ifjúsági szervezeteinek képviseletében érkezik a fővárosba. Magyarországról 800 középiskolás, Felvidékről 700, Erdélyből 550, Délvidékről 250, Kárpátaljáról 300 középiskolás és egyetemista vesz részt az ünnepségsorozaton.

A Budapestre érkező diákok mellett 125 középiskola több mint 6 000 diákja utazik egy másik Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez ünnepelni, a Szövetség október 23-i Diákutaztatási Programjának támogatásával.