Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A Rákóczi Szövetség október 21-23. között 26. alkalommal valósítja meg a Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatát, Kárpát-medencei ifjúsági találkozóval összekötve.

A rendezvényen 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás vesz részt azzal a céllal, hogy tisztelegjenek 1956 hősei előtt és élményszerű ismereteket szerezzenek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

A háromnapos rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programja azonban sok szálon fut. Részét képezi többek között az Erkel Színház, a 301-es parcella, az Országház, a Nemzeti Múzeum, a recski emlékpark, dunai hajózás, történelmi vetélkedő, komolyzenei koncert.

Október 21. (vasárnap):

12:45 - Megérkeztek Egerbe a kárpátaljai középiskolások. A csoporthoz hamarosan csatlakoznak erdélyi fiatalok, összesen 250 főt várunk Eger városába. A nap további részében dr. Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke köszönti a fiatalokat. 

13:30 - Ezekben a percekben regisztrálnak budapesti szállásaikon a kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és felvidéki egyetemisták. Lassan indulnak az országházi látogatásra. 

16:36 - Az egyetemisták megkezdték az országházi látogatást, az eperjesi diákok pedig Käfer István, professzor előadásán vesznek részt.

17:55 - Az Országház felsőházi üléstermében köszöntötte a Kárpát - medencéből érkező 200 fiatalt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

18:30 - Egerben dr. Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke, Kiskunmajsán Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Kecskeméten pedig dr. Ambrus Sándor, a Rákóczi Szövetség Felügyelőbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. 

19:00 - Kecskeméten Tóth Péter Lóránd versvándor 1956-os verses összeállítását hallgathatják és csodálhatják a fiatalok. 

19:35 - Míg a vidéki helyszíneken zajlanak a különböző programok, addig Budapesten közel 300 fiatal tölti az estét az Erkel Színházban. 

20:15 - Egerben kezdetét veszi egy fergeteges táncház. 

21:00 - Budapesten 200 egyetemista a Táncsics hajó fedélzetén egy csodálatos hajós városnézéssel zárja a napot/. 

Október 22. (hétfő):

09:40 - Az Egerben elszállásolt középiskolások a Recski Történeti Emlékparkban kezdték a napot, ahol megemlékeztek az 1956-os forradalmat követő megtorlások áldozatairól. 

10:00 - Elkezdődött a Gloria Victis történelmi vetélkedő középdöntője. A Kárpát - medence minden területéről érkeztek diákok a vetélkedőre, összesen 65 csapat méri össze tudását.

10:20 - A BME központi épületében Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke beszélget az egyetemistákkal. Volt már szó többek között 1948-ról, a külhoni magyarságról, Kárpátaljáról, 56-ról és a nemzeti szuverenitásról.

10:35 - A délvidéki, illetve erdélyi fiatalok a 301-es parcellánál vesznek részt egy rendhagyó történelemórán. A látogatóközpontban dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgató- helyettese és dr. Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke köszöntötte a diákokat.

15:00 - Kezdetét vette a Műegyetemi megemlékezés. A Himnusz után beszédet mond dr. Józsa János, a BME rektora, dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, volt műegyetemi diák és dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök.

16:00 - Véget ért a megemlékezés, a fiatalok a BME előtt gyülekeznek a fáklyás felvonuláshoz. 

16:15 - Elindult a fáklyás felvonulás, közel 2500 középiskolás és egyetemista tart a Bem téri megemlékezésre. A menet útvonala: Műegyetem – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Casino – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Bem tér

17:40 - A Bem téri megemlékezésen Bence Norbert kárpátaljai egyetemista szólalt fel a határon túli diákok nevében. Perceken belül őt követi Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Október 23. (kedd):

9:35 -  A Budapesten elszállásolt közel 200 középiskolás a Széna téren emlékezik meg az 56-os hősökről. Ezt követi egy rövid városnézés, többek között a Citadelláról tekinthetik meg a várost. 

10:00 - Az egyetemisták ellátogattak a 301-es parcellához, ahol rövid kisfilmeket tekinthetnek meg a 62 évvel ezelőtti történésekről, majd Nagy Imre emlékhelyénél teszik tiszteletüket. 

10:10 - Elkeződőtt a Gloria Victis törtnelmi vetélkedő döntője. A döntőbe került 10 csapat szóban méri össze tudását. Körülbelül 12:30-ra kiderül, hogy melyik iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. Sok sikert kívánunk a döntősöknek!

10:30 - Az erdélyi és kárpátaljai középiskolások az egri várban tesznek látogatást. A Délvidékről érkező fiatalok a kiskunmajsai megemlékezésen vesznek részt, majd a helyi 1956-os Múzeumot és Kápolnát tekintik meg. A Bihar-, Arad- és Temes megyei diákok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tesznek látogatást, hamarosan csatlakoznak hozzájuk a délvidéki középiskolások is.