Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez (Minority SafePack)

Január 25-én Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere sajtónyilvánosan csatlakozott a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez, és arra kérte a település lakóit, hogy aláírásukkal ők is támogassák azt a határon túli magyarok érdekében.

A határon túli magyarok képviselői kérést fogalmaztak meg a 2017. november 10-i Magyar Állandó Értekezleten annak érdekében, hogy a magyarországi emberek aláírásukkal támogassák a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack).

Jelenleg nincs olyan átfogó Európai Uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana a határon túli magyaroknak, valamint az európai őshonos nemzeti közösségeknek. Amennyiben sikerül összegyűjteni egymillió aláírást, az Európai Bizottság köteles foglalkozni a határon túli magyarok és a több mint 50 millió őshonos kisebbség ügyével.

Lazók Zoltán polgármester össznemzeti ügyként tekint a határon túli magyarok képviselőinek kérésére és támogatja azt. A polgármester arra kéri a település lakóit, hogy álljanak ki a határon túli magyarok jogaiért és támogassák a kezdeményezést aláírásukkal.

A Rákóczi Szövetség megszólította Magyarország valamennyi településének önkormányzatát annak érdekében, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A Szövetség bízik benne, hogy Oroszlány példáját számos település követni fogja. 

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere