A Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

Az iskolakezdő gyermekek családjainak több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom - közte többszáz települési önkormányzat - magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját megköszönve a szülők felelős és helyes döntését, hiszen külhonban a magyar iskolaválasztás záloga a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásának.

Augusztus 30-án, vasárnap a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén Szepsiben vette kezdetét a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket köszöntő ösztöndíjainak és iskolatáskáinak átadása. 

Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

Sajnos a járványveszély nem múlt el. Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság irányába július eleje óta a határok lezáródtak. Szeptembertől a felvidéki magyarokat is fizikai határ választja el Magyarországtól. Számos bizonytalanság övezi a tanévet a Kárpát-medencében, ugyanakkor a Rákóczi Szövetség mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, hogy ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára.

A magyar iskolakezdők köszöntésének menetrendje ide kattintva érhető el. 

Köszönjük, hogy hírt adnak a programról!