A Rákóczi Szövetség évtizedek óta szervez anyanyelvi táborokat a 7-14 év közötti korosztály számára azzal a céllal, hogy a gyermekek identitásukban megerősítve olyan meghatározó élményeket szerezzenek, melyek végigkísérhetik őket életük során.

2019. július 29. és augusztus 3. között gyermekkacajtól volt hangos a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközt. Közel 500 általános iskolás diák érkezett Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság és Erdély szórványterületeiről. Az idei évben először moldvai csángó gyermekek is részt vettek a táborban.

A megnyitón Csáky Csongor elnök úr köszöntő szavait követően a gyermekek csillogó szemmel és gyermeki lelkesedéssel közösen vonták fel a nemzeti lobogót, ezzel is jelezve, hogy megérkeztek és birtokba vették a tábort.

A táborozók a hét során felfedezték Boldogkő várának mesés titkait, túráztak a Megyer-hegyi Tengerszemnél, kézműves foglalkozásokon, anyanyelvi foglalkozásokon, vagy épp mesemondó délutánon vettek részt. A focibajnokságon a fiúk megvillanthatták focitudásukat, míg a lányok jókedvűen énekelhettek a hajfonó sarokban. A táncház meghatározó pontja volt a tábornak, hisz a moldvai csángó gyermekek tanították az énekeket és táncokat táborozótársaik számára.

A gyermekek számtalan kiránduláson, anyanyelvi foglalkozáson vettek részt, melynek köszönhetően felismerték, hogy bár más-más iskolából, más országból érkeztek, mégis közös az anyanyelvük, közös a kultúrájuk.