A Rákóczi Szövetség életében hosszú évekre visszanyúló hagyománynak számító Felvidéki Séta fókuszában idén a bányavárosok álltak.

A szeptember 27-29. között megrendezett kiránduláson 10 anyaországi és felvidéki középiskola mintegy 100 diákja és pedagógusa vett részt. Pénteken a dunaszerdahelyi Rákóczis Légy-Ott! Középiskolás Találkozón találkoztak először egymással a kirándulók. A diákokat a Középsuli.hu sorozat résztvevői szórakoztatták, majd a Bye Alex és a Slepp adott koncertet. A Légy-Ott! keretében a Szövetség munkatársai mutatták be a Rákóczi Szövetség működését, programkínálatát, valamint a létrehozandó Rákóczi Pontok kereteit és annak célját is. Szombaton és vasárnap a csapat két busszal járta végig Nyugat-Felvidék nevezetességeit. A fiatalok Körmöcbányán az Érme- és Medálmúzeumban ismerkedtek a bányaváros történetével; Selmecbányán a Szent háromság téren, az Óvárban, a Kálvárián, az Evangélikus Líceum és a Bányászati Akadémia épületei előtt emlékeztek meg elődeink nagyságáról. Besztercebányán jó hangulatú városi séta során mélyültek tovább a barátságok. Bajmóc impozáns vára és annak hatalmas műkincs állománya pedig nem hagyott kétséget a diákokban afelől, hogy nehezen található még egy régió a Kárpát-medencében, ahol ennyire koncentráltan és gazdagon lennének fellelhetők magyar történelmi emlékeink. A hétvégét a résztvevő vezetőtanárok által összeállított izgalmas kvízjáték zárta.