A Rákóczi Szövetség szervezésében, immáron hetedik alkalommal került megrendezésre a „Partiumi kirándulás” elnevezésű program, melynek célja, hogy a Kárpát-medencei középiskolák diákjai felkeressékés megismerjék a Partiumban található magyar vonatkozású történelmi és kulturális emlékhelyeket, valamint egy értékes és jó hangulatú hétvégét töltsenek el együtt.

A kiránduláson idén 95 fő vett részt, akik 3 erdélyi, 1 felvidéki, 1 délvidéki, 1 kárpátaljai és 9 magyarországi iskolából érkeztek tanáraik kísértében. A Rákóczi Szövetséget Aradi Márk képviselte, a túrát Lados Balázs tanár úr vezette. A diákok egy része Debrecenből indult buszokkal Nagyváradra, ahol találkoztak a kiránduláson résztvevő többi iskolával. A diákokkal pénteken megtekintettük Nagyvárad legfontosabb magyar kötődésű emlékeit, egy kimerítő városnézés keretében, melyet Takács Zoltán tanár úr vezetett Szent László városában.

Szombaton a kirándulás első állomása Csucsa volt, ahol Ady Endre egykori házát tekintettük meg. ezt követően tovább indultunk Sztánára, ahol a helyi református lelkész fogadta a csoportot, aki mesélt a falu történetéről és jelenlegi helyzetéről. Felkerestük a Varjúvárat, ahol Kós Károlyra emlékeztünk. A következő állomás Körösfő volt, ahol Péntek Láaszló fogadta a csapatot. Megismerhették az itteni magyarság történetét, majd Vasvári Pálra emlékeztek a fiatalok. Az esti program keretében egy fergeteges táncház várta a résztvevőket Nagyváradon, melyet a mezőtelegdi táncegyüttes vezetett.

Vasárnap reggeli után a nagyváradi várat vette be a csoport, ahol megismerték annak történetét és jelenét. Ezt követően istentiszteleten vettünk részt, majd pedig megtekintettük Thurzó Zoltán, zongoraművész és Meleg Vilmos, színművész lebilincselő előadását.

A közös fényképek elkészítése és a búcsúzkodás után a diákok és tanárok buszaikkal elindultak hazafelé, s ezzel a VII. Partiumi kirándulás véget ért. Bízunk benne, hogy ezalatt a három nap alatt, valamennyi résztvevő maradandó élményekkel gazdagodott és új ismeretekre, barátságokra tehetett szert. A három napos program minden történelmileg, vagy irodalmilag jelentős helyszínén koszorúzást és rövid megemlékezést tartottunk.