Magyar Slovenčina Українська Română Српски Hrvatski

Aktualitások

12 érv a magyar iskolaválasztás mellett

ÖRÖKSÉG

Az évszázadokon át továbbadott magyar nyelv és kultúra olyan érték, amelyet megőrizni erkölcsi kötelesség.

KÖZÖSSÉG

A magyar iskola a magyar közösség fennmaradásának záloga

IDENTITÁS

A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy a szűkebb és tágabb közösségében, így az egész Kárpát-medencében otthon érezze magát.

KIZÁRÓLAGOSSÁG

A magyar nyelv és a magyar kultúra csak magyar iskolában sajátítható el.

ÉRVÉNYESÜLÉS

A magyar iskola nagyobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít.

KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉG

A vegyes családban élő gyermek számára is a legjobb választás a magyar iskola, abban az esetben is, ha a szülő nem magyar iskolában tanult.

HATÉKONYSÁG

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás.

VERSENYKÉPESSÉG

A magyar iskolák versenyképes tudást nyújtanak, mert jól felszereltek és felkészült pedagógusok várják a gyermekeket.

LEHETŐSÉG

A magyar iskolába járó gyermek számára könnyen elérhetővé válik a hazai mellett a magyarországi felsőoktatás, illetve a munkaerőpiac is.

TÁMOGATÁS

A magyar intézménybe járó diákok minden évben számíthatnak a magyar állam anyagi támogatására.

PROGRAMOK

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyarságot megszólító programjai elérhetővé válnak a magyar iskolák diákjai számára.

AJÁNDÉK

A Rákóczi Szövetség minden magyar iskolába lépő gyermeknek felajánl egy jó minőségű iskolatáskát és a magyar összefogást jelképező ösztöndíjat.

A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja

A program célja: a külhoni területeken élő magyar, vagy részben magyar családokat arra bátorítani és ösztönözni, hogy magyarul beszélő iskolakötelessé váló gyermeküknek válasszanak magyar nyelvű iskolát. A magyar iskolaválasztás biztosítja a magyar közösségek megmaradását, a magyar nyelv és kultúra továbbadásával, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosít a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül. 

A program által érintett területek:

 • Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság és Horvátország teljes magyarok által lakott területe
 • Erdélyben és Partiumban: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Máramaros, Szatmár, Szeben, Temes megyék, Csángóföld, Kolozs megyében Torda és Dés környéke, valamint Maros megyében Szászrégen és régiója.

A Magyar Iskolaválasztási Program elemei:

 1. Gólyahír Program – az újszülöttek és családjaik megszólítás egy erre a célra összeállított babanaplóval. Az első kapcsolatfelvétel a családdal. 2019-ben több mint 9000 gyermeket szólított meg a program.
   
 2. Iskolaválasztási kampány
 • Óvodások és családjaik közvetlen megszólítása:

Évente 22000 magyarul beszélő óvodást szólít meg a program az adventi időszakban egy jelképes ajándékkal, a szülőket magyar iskolaválasztásra buzdító üzenettel és érvekkel.

 • Média kampány:

Január és március között, az iskolai beiratkozásokat közvetlenül megelőzően, magyar iskolaválasztásra bátorító üzeneteket küld a Rákóczi Szövetség az online és az offline médiában.

 • Óvodásokat és szülőket megszólító tömegrendezvények:

Január és március között a régiós központokban az óvodások és családjaikat megszólító tömegrendezvények zajlanak, az iskolaválasztás tematizálása érdekében.

 • Iskolatáska a magyar iskolába beiratkozóknak

A tavasszal a magyar iskolába beiratkozó gyermekeknek jó minőségű iskolatáskát ajándékoz a Szövetség.

 • Óvodapedagógusok, tanítók ösztönzése

Évente több mint 600 óvónőt érintő hétvégi találkozók zajlanak, ahol kifejezésre jut a pedagógusok megbecsülése és sor kerül az iskolaválasztási kampány egyeztetésére. Az óvodák iskolaválasztáshoz kapcsolódó közösségi eseményeikre pályázati úton támogatást igényelhetnek.

IV. Iskolakezdők köszöntése

A szeptemberi iskolakezdést követően több mint 400 helyszínen 8200 iskolakezdőnek és családjának személyesen, ünnepélyes keretek között adják át magyar összefogást és elismerést jelképező ösztöndíjat. (A külhoni régiókban évente mintegy 14500 gyermek kezdi meg tanulmányait magyar nyelven, közülük 8200 gyermeket ér el a Rákóczi Szövetség).

További részletek

A 2021/2022-es Program pályázati felhívása itt érhető el, a pályázati igénylőlap pedig ide kattintva érhető el. 

A Programmal érintett települések listája ide kattintva érhető el.

A Programot a múlt évben támogató önkormányzatok listája ide kattintva érhető le.