A Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság évről évre meghirdeti Cultura Nostra címmel történelmi versenyét. A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése. A két szervező intézmény egyetértése alapján a vetélkedő a Kárpát-medence egész területéről szólítja meg a középiskolákat. Az első forduló feladatlapjait az interneten elpostázzuk, és visszaküldése után kiértékeljük. A második forduló írásbeli feladatsorát a Kárpát-medence különböző városaiban készítik el a résztvevők. A döntő idén a Pannonhalmi Bencés Főapátságban kerül megrendezésre, amelyre a legjobb teljesítményt elért 10 csapatot hívjuk meg.

A Cultura Nostra történelmi vetélkedő döntője nem csupán a csapatok versenyéről szól. A döntő kötetlen légkörét a diákok felkészültsége és a feladatok sokszínűsége garantálja, színvonalát az egyetemi tanárokból álló zsűri biztosítja.

A döntőbe került csapatokat és tanáraikat egy immár hagyományossá vált nyári jutalomúton is vendégül látjuk. Ez egyben művelődési és szórakozási lehetőség is a résztvevőknek. A pannonhalmi tartózkodást (Főkönyvtár, Levéltár, győri városnézés, orgonahangverseny) Bábolnán, Tihanyban és Herenden eltöltött napok egészítenek ki.