Uniunea Rákóczi își desfășoară activitatea în sprijinul maghiarilor din țările Bazinului Carpatic și din întreaga lume, pe care se străduiește să îi sprijine, încă din 1989, în așa fel încât limba maghiară, cultura maghiară și comunitățile maghiare să se păstreze. Organizația noastră acordă o mare importanță consolidării relațiilor dintre națiunile care trăiesc în Bazinul Carpatic, dar mai ales tinerilor.

Uniunea are peste 28 000 de membri și peste 500 de organizații locale în tot Bazinul Carpatic, dintre care 300 reprezintă organizații de tineret care funcționează în licee. La sediul central al organizației, de la Budapesta, lucrează 19 tineri angajați cu normă întreagă, munca lor fiind sprijinită de numeroși voluntari dedicați cauzei.

În 2019, peste 100 000 de persoane, în special tineri, au beneficiat de cele aproape 80 de programe ale Uniunii Rákóczi.

În centrul activității noastre se află încurajarea și sprijinirea familiilor în a alege școala cu predare în limba maghiară. Avem convingerea că școlile cu limba de predare maghiară din Slovacia, Ucraina, România, Serbia și Croația oferă copiilor niște cunoștințe suplimentare care îi vor ajuta pe aceștia să aibă succes în viața de adult. În aceste școli, elevii învață două limbi și se familiarizează cu două culturi, ceea ce îi poate ajuta ca, mai târziu, la universitate sau în activitatea profesională, să pornească la drum cu un avans semnificativ, datorat competențelor lingvistice și al sistemului de relații dobândite.

Fiecare părinte își dorește un viitor bun pentru copilul său, iar Uniunea Rákóczi recomandă alegerea școlii maghiare atât pentru familiile maghiare, cât și pentru cele mixte sau în care ambii părinți aparțin populației majoritare.

Uniunea Rákóczi oferă câte un ghiozdan de foarte bună calitate tuturor acelor copii pe care părinții îi înscriu la o școală cu predare în limba maghiară. Totodată, la începerea școlii, acordă și o bursă simbolică în semn de mulțumire pentru decizia responsabilă luată de părinți.

Organizația noastră dorește ca, pe termen lung, să păstreze legătura cu acești copii. La dispoziția elevilor de la școlile maghiare se află numeroase oportunități, printre care: tabere de vară, excursii, concursuri, posibilități de finanțare.

12 motive pentru alegerea unei școli cu limba de predare maghiară

 1. În școlile maghiare, limba și literatura română sunt predate la fel ca în școlile românești.
 2. Școala maghiară este cea mai bună alegere pentru copiii din familiile mixte și este o alegere foarte bună chiar și pentru cei din familiile românești. La școala cu predare în limba maghiară, copilul poate dobândi toate cunoștințele despre limba română și cultura română pe care le-ar achiziționa și într-o școală cu predare în limba română. În plus, aici va dobândi cunoștințe și despre limba maghiară și cultura maghiară.
 3. Școala maghiară se află în localitate, este ușor accesibilă și îl învață pe copil, în afara limbii oficiale a țării, și limba unei țări vecine.
 4. Școala maghiară înseamnă mai multe oportunități: din moment ce aici copilul învață două limbi și cunoaște două culturi, dobândește mai multe cunoștințe.
 5. Limba maghiară și cultura maghiară pot fi învățate doar în școala maghiară.
 6. Școala maghiară oferă cunoștințe competitive: copiii sunt așteptați în școli bine echipate, iar cadrele didactice au o pregătire foarte bună.
 7. Pentru un copil care învață în limba maghiară îi devin accesibile, pe lângă instituțiile de învățământ superior și piața forței de muncă din țară, și cele din Ungaria.
 8. Școala maghiară îi formează copilului o identitate sigură, ceea ce îl va ajuta să se simtă acasă și în comunitatea sa mai restrânsă, și în cea mai extinsă, și astfel în întreg Bazinul Carpatic.
 9. Pe lângă sprijinului statului român, elevii care merg la o școală cu predare în limba maghiară pot conta pe sprijin și atenție și din partea comunității maghiare.
 10. Limba maghiară este deosebită și nu este una indo-europeană, prin urmare, are o mulțime de caracteristici care îi conferă celui ce o vorbește un avantaj în gândire și în aptitudinile de exprimare.
 11. Uniunea Rákóczi oferă un ghiozdan de foarte bună calitate și o bursă simbolică pentru fiecare copil care se înscrie la școala cu limba de predare maghiară.
 12. Elevii școlilor maghiare au acces la programele derulate de Uniunea Rákóczi.