A Rákóczi Szövetség 2018. szeptember 28-30 között ötödik alkalommal szervezte meg Kárpátaljai Kirándulás elnevezésű rendezvényét. A kiránduláson kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, partiumi és magyarországi iskolák vettek részt, minden intézményt 5 diák és egy kísérőtanár képviselt. Összesen 84 fő vett részt a kiránduláson az alábbiak szerint:

Magyarországi résztvevő iskolák:

Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, Szentesi HSZC Pollák Antal Szakgimnázium és Szakközépiskola, Nagykanizsai Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Cserháti tagintézménye, Balassagyarmati Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Szentesi Horváth Mihály Gimnázium, Hajdúnánási Ifjúsági

Kárpátaljai résztvevő iskolák:

Feketeardói Középiskola, Ungvári Dayka Gábor Középiskola, Kisgejőci Egry Ferenc Középiskola, Técsői Hollósy Simon Középiskola, Péterfalvai Református Líceum

Felvidéki résztvevő iskolák:

Párkányi Gimnázium

Erdélyi és partiumi résztvevő iskola:

Nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum

2018. szeptember 28-án, pénteken reggel a résztvevők Budapestről indultak két autóbusszal. Beregsurányban közel 50 fő kerékpárra szállt a Caritas munkatársaival, hogy a kárpátaljai fiatalok adományként kaphassák meg őket. A magyarországi, partiumi, erdélyi és felvidéki kirándulók Beregszászon találkoztak a helyi résztvevőkkel, ahol kezdetét vette a hétvégi program. Kárpátalja legnagyobb magyar városának nevezetességeit Popovics Béla és Varjú Zoltán helyi idegenvezetők mutatták meg a fiataloknak.

A megnyitó keretén belül Pálinkás Barnabás és Csenger Orsolya ismertették a hétvége programját, szabályait. A résztvevők megtekintettek egy rövid tájékoztató filmet Kárpátaljáról, majd az este további része irányított játékos közösségépítéssel, identitáserősítéssel telt.

Szeptember 29-én, szombaton reggel a csapat autóbuszra szállt, és elindultak Munkácsra. Útközben a diákok és tanáraik a szervezők által készített térképpel illusztrált útikalauzt kaptak. A résztvevőknek továbbra is Popovics Béla mesélt Kárpátalja, Munkács és a Munkácsi vár történelméről. Ezután a csoport felsétált a kendereskei Feszty-kilátóhoz. A kilátó közepén elhelyezett betonkörben tizenhat trapéz alakú bazalttáblát helyeztek el, melyeken a körkép gravírozott másolata látható. „Csodálatos érzés volt szinte méteres pontossággal behatárolni azt a helyet, ahol a körkép vázlatai készültek. Erről a helyszínről ugyanis a tájoló precizitásával lépésről lépésre beazonosítható a körképen megrajzolt táj, olyannyira, hogy gyakorlatilag pontosan egymásra helyezhető a Feszty-körkép és a lefényképezett munkácsi panoráma” -hangsúlyozza a munkácsi idegenvezető. A csoport következő úticélja a Szolyvai Emlékpark lett. Ahogy a péntek esti kisfilmben hallhatták a résztvevők, e szó hallatán, Szolyva minden kárpátaljai magyarnak összeszorul a szíve. 1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. A Kárpát-medencei résztvevők lerótták tiszteletüket a XX. századi diktatúrák agressziói során meghurcolt magyar hősök emlékére. Ezután Beregvárra utaztak, hogy megtekintsék a Schönborn-kastélyt, Kárpátalja egyik legszebb műemlékét, majd Beregszentmiklósra indult a csoport. A vacsorát követően a résztvevők beregszászi színészek előadásában megtekintették „Szél el ne hordja, eső el ne mossa…” című irodalmi-történelmi műsort a hazaszeretetről, a magyarságról, a szülőföldön maradásról).

Vasárnap reggel, a zárónapon ki-ki a maga felekezetének megfelelően misén, illetve istentiszteleten vettek részt. A hétvége a beregszászi Szent István szobor koszorúzásával ért véget. A résztvevők autóbuszra szálltak, és elindultak Magyarország irányába.

A hétvégi kirándulásra a Rákóczi Szövetség részéről Petrovay Nikolett, Pálinkás Barnabás, Vitek István és Csenger Orsolya kísérték el az utazó csoportot.