Január 23-án a felvidéki Gútán vetít a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Mozgó Mozija.

Az akció célja, hogy alkalmat adjon a külhoni magyar közösségeknek az összejövetelre, találkozásra, és az őket érintő fontos kérdések megbeszélésére, mint például az iskolaválasztás.

A Mozgó mozi áprilisig több mint száz településre jut el. Programjában délután a fiatalabb korosztály számára vetítenek magyar meséket, filmeket, az iskolaválasztást tematizáló kisfilmekkel együtt, majd este a szülőket várják a magyar filmművészet egyik emblematikus alkotásával.

A vetítések előtt és után színes programokkal és beszélgetéssel készülnek a szövetség munkatársai, hogy segítséget nyújtsanak a szülőknek az iskolaválasztáshoz, hiszen a külhoni régiókban a következő hetekben kell döntést hozniuk a szülőknek arról, hogy iskolakötelessé váló gyermekük számára a magyar vagy államnyelvű oktatást választják.

A pedagógusok és a Szövetség tapasztalatai szerint az ismeretek megszerzésének leghatékonyabb módja az anyanyelven történő tanulás. A magyar iskola jobb érvényesülést jelent, mert több tudást, több ismeretet nyújt, hiszen két nyelvet, két kultúrát tanít. A magyar iskola kialakítja a gyermek biztos identitását, ami abban segíti, hogy szűkebb és tágabb közösségében is otthon érezhesse magát. Ezért arra bíztatjuk a külhoni magyar családokat, válasszanak iskolakötelessé váló gyermeküknek magyar iskolát!

A Kárpát-medencei Mozgó Mozi részletes programját, és következő állomásait itt olvashatják.

A párkányi Ady Endre Alapiskolában január utolsó hétvégéjén tartanak nyílt napot, ebből az alkalomból beszélgettünk az intézmény igazgatónőjével a magyar iskolaválasztás előnyeiről, mely interjút szintén itt olvashatnak.