Február 2-án véget ért az idei év első programsorozata, a Középiskolás Vezetői Fórum. A rendezvényre 550 fiatal érkezett a Kárpát-medence minden pontjáról.

Péntek délután Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta „Rajtunk múlik, hogy a világ magyarsága milyen mértékben tart össze, milyen a számaránya és milyen jövőt tervez magának.” A miniszter köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek, hangsúlyozva, hogy a magyar fiatalok határokon átnyúló kapcsolatrendszerének segítésével olyan kapcsolatok létrejöttéhez járul hozzá, amelyek sikeressé tehetik a magyarságot.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetett mondott annak a több mint 110 tanárnak, akik elhozták a diákokat a hétvégére. Elnök úr a köszöntőjében elmondta, az idei első rendezvényen a jelentkezők magas száma állította nehéz feladata elé a szervezetet, de örömmel megfeleltek ennek a kihívásnak. Elmondta, hogy a Rákóczi Szövetség 2020-ban is 70-80 programot szervez, amelyek között nyári táborok, konferenciák, találkozók és utazások is találhatók, továbbá számos pályázati lehetőséget indítanak határon túli fiataloknak elsősorban a helyi kezdeményezések felkarolásra érdekében.

Az est további részében Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor tartott közönségtalálkozót. A Hazajáró stábját Erdélyi Rudolf, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója mutatta be a résztvevőknek. 

Szombat reggel Kiss Róbert Richárd, Prima Primissima díjas kommunikációs szakértő tartott előadást a jó kommunikáció alapjairól, majd a Rákóczi Szövetség munkatársai bemutatták a szervezet tevényekségét, a 2020-as év újdonságait, pályázati lehetőségeket, valamint nagy örömmel számoltak be arról, hogy 2019-ben számos iskola csatlakozott a Rákóczi Szövetség tagságához. 

Szombat délután az 550 résztvevő élőképet alakított ki a Kossuth téren, ezzel is szombolizálva az összetartozást. 

 

Élőkép a Kossuth téren.

 
 

 

A flashmob után országházi látogatás kezdődött, ahol Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke üdvözölte a csoportot.  Az est végén a tanároknak Takaró Mihály irodalomtörténész tartott előadást, a diákok pedig a Nemzeti Táncszínház Szabadság 89 című előadását tekintették meg. 

Vasárnap délelőtt Bese Gergő római katolikus pap, Hegyiné Gödri Anikó tanító, valamint Murai László a HÖOK elnöke beszélgettek a múlt és a jelenkori diákéletről, lehetőségekről, magyarságtudatról. 

Bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát a hétvégén és hamarosan újra találkozunk! 

#rákoczisnaklennimenő

 

 

Képgaléria: