A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet Kárpát-medencei középiskolai szervezetei számára a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából, azzal a céllal, hogy minél több iskolában emlékezzenek meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar emberről. A győztes pályamunkát megalkotó csoport egymillió forint értékű díjazásban részesül.

Az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz.

„Az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak.

Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.

Az emléknap méltó dátuma április 12-e, 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé.

  • A pályázat célja: minél több középiskolai osztály kezdjen közös munkába és hozzon létre olyan művészi értékű alkotást (pl. kisfilm, színi előadás, installáció stb.), mellyel iskolájuk, településük nyilvánosságának figyelmét ráirányítsa a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezer magyar történelmi tragédiájára.
  • A pályázók köre: a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei középiskolai szervezetei, középiskolai osztályközösségek
  • Az első helyezett díja: 1 000 000 forint keretösszegű, Kárpát-medencén belüli osztálykirándulásra fordítható támogatás, mely 2020. november 30-ig felhasználható.
  • Pályázat benyújtása: A Rákóczi Szövetség weboldalán, a pályamunkát dokumentáló videófájl feltöltésével: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/13-palyazatok/606-felvidekrol-kitelepitett-magyarok-aprilis-12-i-emleknapja-2020-palyazat-kozepiskolasok-reszere
  • A pályamunkát 2020. március 1. – április 30. között kell bemutatni a település, iskola közönsége számára
  • Pályázat beadásának határideje 2020. március 23., hétfő
  • Eredményhirdetés: A győztes pályamunkát a Rákóczi Szövetség 2020. április 8-án hirdeti ki, a győztes osztályt felkéri a pályamunka bemutatására a Szövetség április 17-i budapesti központi megemlékezésén.
  • Megjegyzés: Amennyiben a pályamunka megvalósítása anyagi terhet ró az osztályközösség tagjaira, az ilyen jellegű költségek fedezésére felhasználható az április 12-i helyi és középiskolai szervezetek részére kiírt pályázat: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/603-palyazati-felhivas-felvidekrol-kitelepitett-magyarok-aprilis-12-i-emleknapja2020

További információval Szenczi Borbála (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;  +36 1 201 3067), a program felelőse, illetve a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatárasai állnak rendelkezésre.