Az idei Esterházy-emlékünnepség és díjátadó rendhagyó módon zajlott. A budapesti Szép utcában a Rákóczi Szövetség és az Esterháty János Emlékbizottság meghívására érkező emlékező közönség 2018. március 11-én, vasárnap helyezte el koszorúit az emléktáblánál. Az ünnepségen dr. Zsigmond Barna Pál, a Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatója és Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke emlékeztek meg beszédükben gróf Esterházy Jánosról.

Az Esterházy-díjak átadására 2018. március 20-án, az Országház felsőházi termében került sor. A két Esterházy-emlékérmet Marek Jedraszewski krakkói érsek és Paulisz Boldizsár az alsóbodoki Esterházy-emlékhely létrehozója kapta. Marek Jedraszewski részt vett Esterházy János 2017. szeptember 16-i alsóbodoki újratemetésén, ahol jelenléte szimbolikusan is megerősítette Esterházy háborús bűnösségének elítélését. Paulisz Boldizsár munkásságának köszönhetően jött létre az alsóbodoki Esterházy-emlékhely, ahol végső nyugalomra helyezhették gróf Esterházy János hamvait. Az érsek atyát Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Paulisz Boldizsárt Budai László, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója méltatta.

A díjakat Dr. Halzl József elnök nevében Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, illetve Martényi Árpád az Esterházy Emlékbizottság elnöke adták át. Az eseményen beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Erdő Péter bíboros-prímás Esztergom-budapesti érsek, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és a Rákóczi Szövetség elnökségi tagja, valamint Esterházy-Malfatti Alice, Esterházy János lánya.

Az emlékünnepségen zoboraljai diákok népdalcsokorral, Szeleczki Mónika a Rákóczi Szövetség munkatársa pedig verssel köszöntötték a kitüntetetteket. Az ünnepélyes díjátadóra a Kárpát-medence minden részéről mintegy 320-an érkeztek, illetve a lengyel és a magyar sajtó munkatársai is jelen voltak.