Tizennyolcadik alkalommal is óriási érdeklődés mellett zajlott a Rákóczi Szövetség Sátoraljaújhelyi Középiskolás Tábora, mely a „Magyar Diákok és Tanárok Találkozója a Magyar Kálvárián” nevet viseli. A táborba idén 420 Kárpát-medencei középiskolás diák és tanár érkezett, akik 71 középiskolát képviseltek Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről és az Anyaországból.

Július 3-án, hétfőn délelőtt folyamatosan érkeztek a diákok a Várhegy Üdülőbe majd a regisztrációt és az elszállásolást követően mindenki elindult az ünnepélyes megnyitó helyszínére, a Magyar Kálvária kapujához. Itt Dr. Halzl József, a Szövetség elnöke köszöntötte a diáktalálkozó résztvevőit, majd sorrendben Rétvári Bence államtitkár, Fazekas László református püspök, Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Nagy Bercel a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója üdvözölte a táborozókat. Végül közösen koszorúztak a diákok és a vendégek a Kálváriahegy tetején álló Országzászlónál. Visszatérve a táborba, vacsora következett, majd 10 csoportra bontva a társaságot ismerkedési est vette kezdetét.

Kedden reggel a tábor útra kelt és Kassának vette az irányt. Rákóczi fejedelem városában a Rodostói Házat, a Szent Erzsébet dómot és a Rákóczi-kriptát, Márai Sándor szobrát és a belváros magyar nevezetességeit keresték fel a táborozók. A látogatás végén, a Dóm oldalán található Rákóczi-domborműnél közös koszorút helyzetek el a diákok Haraszti Attilával, Magyarország kassai főkonzuljával. A hazafelé vezető úton még belefért az időbe a Füzéri várhegy meghódítása is, ahonnan a pazar kilátásban lehetett gyönyörködni. Visszatérve a táborba, Cey-bert Róbert író a Pozsonyi csata 1110. évfordulóján tartott előadást „Attilától a pozsonyi csatáig” címmel. Este a városi Művelődési Házban A komáromi Magyarock Dalszínház előadásában a Fehérlaposok című rockoperát nézték meg a diákok, amely előtt Mihályi Molnár László kassai történelemtanár tartott egy bevezető előadást. Az este fáklyás felvonulással ért véget.

A szerdai napon a versengésé volt a főszerep, hisz a diákok versmondásban, rovásírásban, röplabdában, kispályás labdarúgásban és kosárlabdában mérhették össze tudásukat. A versenyek alatt Szomolai Tibor felvidéki író tartott könyvbemutatót a tanároknak, majd délután a diákok előtt beszélt a felvidéki magyarság XX. századi sorsáról. Vacsora után a kárpátaljai Credo verséneklő együttes adott egy nagy sikerű koncertet, végül a székelyudvarhelyi Boróka Néptáncegyüttes tagjainak vezetésével éjfélig tartó táncházban ismerkedhettek a diákok és tanárok az erdélyi és moldvai táncokkal. Az érdeklődő tanárok ezalatt egy fakultatív előadáson a Tokaji borrégióval ismerkedhettek meg.

Csütörtökön került sor a „Felvidéki napra”, melynek keretében Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába, Borsiba, a Rákóczi-kastélyba, Dobóruszkára, Dobó István, egri várkapitány sírjához és Nagyszelmencre, a „kettévágott faluba” látogattak a táborozók. A táborba visszaérve, Fűzfa Balázs a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára a magyar nyelv szépségéről tartott előadást, majd rögtön utána Takaró Mihály irodalomtörténész a reformáció és a magyar irodalom kapcsolatáról beszélt a diákok és tanárok előtt. A vacsora előtt még a Sátorelő Íjászklub tartott bemutatót a régi magyar harcászatról, amely után az érdeklődők ki is próbálhatták a korhű fegyvereket. Az estét Tóth Péter 1956-ról szóló irodalmi összeállítása zárta.

Pénteken Sárospatakra látogatott a tábor, ahol a Református Kollégiumot, a Nagykönyvtárat, a Székesegyházat, a Rákóczi-várat és az Ágyúöntőműhelyt keresték fel. Délután Dr. Gloviczki Eszter orvos tartott előadást a „Szerelem biokémiája” címmel, majd a mindenki választhatott a Rock Dealer együttes könnyűzenei koncertje és a Boróka néptáncosainak táncháza között.

Szombaton Ablonczy Balázs az MTA – Lendület Trianon 100 Kutatócsoportjának vezetője tartott előadást Trianonról, majd a Magyar Kálváriára sétáltak fel a táborozók. Ezalatt a tanároknak lehetőségük volt a 2016-ban az Év Múzeuma díjjal kitüntetett Kazinczy Múzeumot is megtekinteni. Este tábori szentmise és istentisztelet zárta a programok sorát, majd jöhetett a táborzárás és a fergeteges búcsúest. Itt a diákok az egész héten együtt mozgó tíz csoportot képviselve rövid előadást, amikben a tábor legemlékezetesebb eseményeit elevenítették fel, nem egyszer kiválóan parodizálva a táborvezetőket, előadókat is. Az eredményhirdetés és a hivatalos táborzárás után pedig hajnalig tartó buli és tánc kezdődött.

A helyszíni benyomások és a visszajelzések alapján valamennyi táborlakó rengeteg élménnyel és új barátokkal lett gazdagabb, így vasárnapra már csak a könnyes búcsúzás és a hazautazás maradt és a bizalom abban, hogy jövőre, a 19. Sátoraljaújhelyi Táborban újra egymást köszönthetjük.